Vít Klusák a Zuzana Piussi: Dokument je jako homeopatika

16. duben 2014

V rámci jarního Audioportu zpovídalo duo dramaturgů Aleš Stuchlý a Daniel Baláž dvojici filmových dokumentaristů, kteří patří ve svých zemích k absolutní špičce: Víta Klusáka a (momentálně v Praze přebývající) Zuzanu Piussi.

Řeč byla především o jejich aktuálních projektech: o vášnivé emoce budícím Klusákově snímku Dělníci bulváru a připravovaném filmu Zuzany Piussi Fenomén Šmejdi. „Staří lidé v dnešní době nemají internet, neumí vyplnit třeba složenku a to je podle mě strašné. Ptala jsem se v bulváru, který si dělal propagandu, když jej čtou hlavně staří lidé a jde o to jim pomáhat. Tak mají udělat jednu stránku o tom, jak vyplnit složenku. Ale oni jim nechtějí pomáhat, jde jenom o to prodávat příběh,“ řekla Zuzana ke Klusákově filmu Dělníci bulváru, který má dnes televizní premiéru.

Čtěte také

Dozvíte se mimo jiné i to, zda má Zuzana Piussi strach o svůj život a jaké by měl mít autorský dokument vlastně ambice. Daniel Baláž zavzpomínal na své účinkování v divadle Stoka, s nímž Zuzana Piussi spolupracovala už od roku 1992, zatímco Vít Klusák hovořil o svém nejednoznačném pohledu na stoku tuzemského bulváru a neochotě vycházet vstříc společenské poptávce. Netušili jste, že dobrý dokument by měl fungovat jako homeopatika? Více o vizuálním placebo efektu si poslechněte v následujícím rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.