Vít Klusák nenaboural. Dokument 13 minut odkrývá svědomí viníků smrtelných autonehod

18. červen 2021

„Obyvatelé Toronta se složili koťátku na nový řitní otvor,“ oznamuje závistivě Aleš a Vítek upřesňuje, že soucitní Kanaďané podpořili boj nebohého tvorečka s chybějícím konečníkem a akutní zácpou částkou deset tisíc dolarů. Tonda sice do sbírky neposlal ani halíř, zato však chodí pravidelně krmit vinořské nutrie a těší se na den, kdy konečně převezmou vládu nad lidstvem.

Než veškerou moc s konečnou platností uchvátí překrmená škodná, budou s naprostou jistotou vznikat nové díly filmové ságy Rychle a zběsile o plebejském týmu mechaniků a podivných fosiliích z osmdesátkového akčního pravěku. Je paradoxní, že jejich tuzemský skalní fanoušek Tomáš Stejskal raději pivo než řízení, protože za zatáčkou podle něj tutově číhá smrt. Devátý snímek ze série kultovek o svištících pneumatikách ale podle něj opět stojí za to – už kvůli další pekelné náloži podivných akčních scén.

Spolek autopilotů z pořadu Čelisti však rychlému a zběsilému Vinu Dieselovi v rámci prevence doporučuje spíš osvětu od Víta Klusáka. Jeho nový dokumentární film 13 minut se soustředí na viníky dopravních nehod, kvůli nimž na silnici přišli lidé o život. „Překračuje rámec televizního dokumentu, dovedu si ho představit v kinech. Za mě popravdě líp udělaný než V síti,“ nastiňuje Vítek a zbytek studia souhlasí.

„Klusák k tomu přistupuje s velkou empatií, vlastně se poměrně upozaďuje, což je věc, kterou já u něj vždycky ocením. Nikam se moc necpe, příliš nemoralizuje, nezvedá si sebevědomí a ego na protagonistech ani nemanipuluje způsobem, kterej je pro mě za hranou, viz Daliborek,“ chválí notorický neřidič Aleš, kterého citlivě natočený dokument doslova spolknul.

Došel Vít Klusák ve 13 minutách ke katarzi? Co nového zjistíme od režiséra Roye Anderssona o nekonečnu? Jaká pralesní překvapení číhají v artové Osudné džungli? Drží se hrdinové filmu Rychle a zběsile 9 kréda Tomáše Stejskala „radši moc neřídit“? Vypěstoval si Vítek v těle samopivovar? Dá se Alešovi vsugerovat, že oněměl? Jaké dobroty hledá po nocích Tonda ve Vinoři? A kam si nechá vytetovat neslušné obrázky? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.