Vít Schmarc: Do oka velryby za socialistickým realismem

8. leden 2018

Literární historik Vít Schmarc je autorem knihy Země lyr a ocele, s podtitulem Subjekty, ideologie, modely, mýty a rituály v kultuře českého stalinismu. Kultura Československa v éře těsně po Vítězném únoru je pořád citlivé téma.

Jak nahlížíme dnes na poezii mladého Milana Kundery nebo Pavla Kohouta? Co na sebe prozradila dobová ideologie svazáckým muzikálem Zítra se bude tančit všude? Jak ovlivnil českou kulturu „kolchozní muzikál” Kubáňští kozáci, který získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech 1949? Jak promítnout myšlenky filozofa Slavoje Žižka do uvažování o české éře socialistického realismu?

Rozhovor s Vítem Schmarcem se významně dotkl i proměny paradigmatu, současného úhlu pohledu na ideologií naplněnou kulturu. Zatímco nedávná moderní historie tuto kulturu především cítila potřebu odsoudit a vysmát se této „ideologické pošetilosti”, Schmarc reprezentuje úsilí novější generace akademických pracovníků: podrobit tehdejší materiál analýze bez emocí a zkoumat jeho znaky bez potřeby účtovat. Dochází tak k otázkám, které drží osu jeho knihy: „Co to vlastně byl onen neomylný a epochální socialistický realismus? Z jakých zdrojů čerpala jeho česká varianta? Jaké sovětské modely byly přejímány, které naopak potlačovány? Jakou podobu ideální skutečnosti dobová literatura generovala?"

Marek Pokorný: Výstava je historický formát

Marek Pokorný

Kritik umění a kurátor Marek Pokorný už několik let vede významné instituce výtvarného umění. V současné době působí jako ředitel PLATO Ostrava, od roku 2004 byl devět let šéfem Moravské galerie v Brně a ještě předtím působil jako šéfkurátor brněnského Domu Pánů z Kunštátu.

Vít Schmarc není jen literární teoretik a historik: v roli filmového publicisty ho koneckonců znají i posluchači Českého rozhlasu, respektive týdeníku Čelisti na stanici Radio Wave. Díky tomu Schmarc propojuje dobovou moc ideologie s obrazy ze současných filmů maďaského filmaře Bély Tarra. I o tom jsme mluvili s Vítem Schmarcem ve vltavské Vizitce.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio