Vítejte v Čečensku. Dokument HBO odhaluje brutální akce proti LGBTQ komunitě

24. listopad 2020

Neoficiální brutální akce proti LGBTQ komunitě v Čečensku se stala tématem nového dokumentárního filmu Vítejte v Čečensku. Snímek amerického režiséra Davida France sleduje skupinu aktivistů, kteří pomáhají evakuovat lidi z Ruské federace, nejčastěji do Kanady a evropských zemí.

David France se svým týmem natáčel již v začátku neoficiální čistky, kterou vede a zároveň oficiálně popírá lídr Čečenské republiky Ramzan Kadyrov. „Začal jsem s celým projektem v létě 2017, pár měsíců potom, co unikly první zprávy. Potom už jsem byl součástí, cestoval jsem tam a zpět se svým kameramanem dalších 18 měsíců,“ říká režisér David France.

Z dokumentu Vítejte v Čečensku

Snímek odhaluje osobní výpovědi často mladých lidí, kteří se stali oběťmi týrání, a pro záchranu života jim nezbývá než emigrovat. Aby nedošlo k odhalení identity ohrožených osob, použili autoři technologii deepfake, která kompletně změnila jejich obličeje. „Tahle digitální transplantace pomohla různým aktivistům v New Yorku propůjčit 23 lidem ve filmu své obličeje jako obranný štít,“ popisuje režisér.

Jedním z mála lidí, jejichž identitu ve filmu diváci uvidí, je Maxim Lapunov. V době natáčení se obrátil na ruský soud a po neúspěchu vytrvale pokračuje u Evropského soudního dvora. „Maxim je tak statečný. Je jediným z tisíců obětí, který pod svým vlastním jménem nahlas řekl, co se mu stalo,“ říká France.

Z dokumentu Vítejte v Čečensku

Dokumentární film, mapující aktuální situaci, je dostupný i ve východní Evropě. Jeho potenciál naznačují oficiální reakce ruské a čečenské vlády. „Čečenská televize natočila 15minutový příspěvek, který tento film, stejně jako všechno, o čem referuje, popírá. Kreml se k filmu nevyjádřil, protože ho prý zatím neviděli,“ dodává tvůrce.

Důležitým distribučním partnerem je BBC Russian, což autorům umožnilo obejít státní cenzuru a dostat film k běžným divákům. Informace obsažené ve snímku jsou zásadní i pro vytvoření politického tlaku vlád zemí Evropy a USA, který podle slov Davida France může jediný situaci změnit. „Kadyrov je ve službách Putina, který ho do funkce dosadil. A Putin tuhle genocidu může zastavit, pokud politický tlak zvenčí bude dostatečně velký, umím si představit, že se to stane,“ věří France.

Jak se filmový štáb dostal k lidem uvnitř tajné organizace a podařilo se jim nikoho neohrozit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.