Vítězové Czechingu 2015 VR/NOBODY udělali další krok k mezinárodnímu úspěchu

20. leden 2016

Jednou z cest k úspěchu na evropské hudební scéně může být účast na prestižním showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag. Takovou příležitost měli minulý pátek vítězové hudebně exportního projektu Českého rozhlasu Czeching VR/NOBODY se svým melancholickým R’n’B.

Vítězství jim přineslo nejdříve možnost nahrát v rozhlasových studiích nové EP, které následně Český rozhlas vydal na vinylu. EP Now se téměř vyprodalo během několika týdnů. Minulý pátek čekala VR/NOBODY další výzva, koncert na největším evropském showcasovém festivalu. Dvojice připravila speciální vystoupení s projekcí a přizvala také saxofonistu a flétnistu Radima, známého z hiphopové kapely Champion Sound.


Bethan Elfyn (BBC Wales, Velká Británie) Poslední EP VR/NOBODY zní jako silný a kompaktní počin... Je to krok správným směrem.

Konkurence byla na letošním Eurosonicu veliká. Během tří dnů v holandském Groningenu vystoupilo přes 300 hudebních projektů, proto nenechal Czeching nic náhodě a pro VR/NOBODY připravil i propagační materiály. Vzhledem k letošnímu zaměření festivalu na střední a východní Evropu měla celá česká delegace možnost prezentovat se v tzv. CEETEP Focus Lounge, kde mohli účastníci festivalu získat flexi vinyly se singlem VR/NOBODY, kompilaci české hudby, kterou připravila Monika Klementová a Márton Náray ve spolupráci s Institutem umění, i krasohled, který odkazoval na tvorbu producenta Aid Kida. Ten letos v rámci Czechingu vyhrál posluchačskou anketu.


Laurent Marceau (European Broadcasting Union, Švýcarsko) VR/NOBODY mají opravdu vytříbený zvuk.

Potenciál VR/NOBODY zaujmout zahraniční publikum sice prověřila už 17členná porota Czechingu složená ze zástupců evropských veřejnoprávních rádií, ale velkou výhodou a lákadlem byla hned tři doporučení, která česká dvojice získala od mediálních partnerů festivalu. V programu tak jejich jméno zvýrazňovala tři srdíčka.

 

Last Friday, we`ve played Eurosonic Noordeslag festival, the biggest showcase festival in Europe. It was great to be there, the experience was amazing. Thanks again to everyone involved!

Zveřejnil(a) VR/NOBODY dne 18. leden 2016

Rozhovor s VR/NOBODY o vystoupení na Eurosonicu odvysíláme na Radiu Wave ve čtvrtek 11. února od 20 hodin ve speciálním vydání pořadu Czeching, v němž nabídneme dvouhodinové ohlédnutí za celým ročníkem 2015.

Podívejte se na sestřih Czechingu 2015, ve kterém byli nominováni také Aid Kid, Kyklos Galaktikos, Schwarzprior, Awali a Slowmotiondancer.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.