Vítězství robotů

20. květen 2008

Odpolední session se odbývala za různých zvuků robota jménem Viking 3, vítěze českého kola soutěže Eurobot. S Vikingem 3 dorazili do studia Tomáš Krajník a Hana Szücsová, jeho konstruktéři, a David Obdržálek organizátor Českého národního kola soutěže Eurobot. Jak soutěží roboti? Jaká byla jejich česká Mise na Mars?

Eurorobot je soutěž pro amatérské týmy mladých fanoušků robotiky. Probíhá již jedenáctým rokem (přičemž navazuje na čtyři ročníky soutěže francouzských týmů) a od r. 2004 i s českým národním kolem. České týmy se ale soutěže účastní již od roku 2001, a to velmi úspěšně: v roce 2002 se česko-irský tým umístil na 17. místě a získal cenu Creativity prize, v roce 2003 se dva české týmy umístily na 7. a 21. místě a jeden tým získal cenu Best Concept Prize.

00719154.jpeg

Co to je autonomní robot? Co je robotí minisumó?

Tým soutěží se svým robotem na hřišti o rozměrech cca 3 x 2 m proti dalšímu týmu (který má opět svého robota). Jeden zápas trvá 90 sekund a roboti při něm samostatně plní svůj úkol bez toho, že by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem; vše potřebné si roboti "nesou s sebou" a také musejí "samostatně přemýšlet a rozhodovat". Letos podle legendy sbírali vzorky na Marsu a odesílali je na Zem. Tedy v reálu ukládali různobarevné míčky v určeném pořadí do kontejnerů na kraji hřiště.

00716206.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio