Vlaďka Kennett: Novozélandské Glenorchy je můj druhý domov

31. srpen 2014

Vlaďka Kennett žije na Novém Zélandu už víc jak 10 let. Cestovatelka, průvodkyně, fotografka a milovnice hor pracuje poslední rok také jako diplomatický zástupce našeho státu – jako honorární konzulka. Zná úžasné novozélandské hory, kam se můžete vydat na náročné treky. Pozorovala ptáka kiviho v ostrovních přírodních rezervacích.

Lake of the Rings
Honorární konzulka ČR na jižním ostrově Nového Zélandu sice úřaduje v Queenstownu, ale bydlí v Glenorchy, vesnici u jezera Wakatipu. To se objevilo jak v Pánovi prstenů Petera Jacksona, tak v působivém TV seriálu Jane Campionové Top of the Lake. Čím si ji tento kout Zélandu tak připoutal? A jak pracuje honorární konzul(ka) ČR v Queenstownu? S čím se na ni Češi obrací? Co se děje, když ztratíte pas? Je vám k něčemu obyčejná kopie?

Stewart Island a Kapiti Island
Na těchto ostrovech můžete pozorovat původní (nebo původnímu stavu blízkou) novozélandskou přírodu, ve které nejsou přítomní savci. Často (i když obvykle jen na malý moment) mají návštěvníci možnost vidět plachého ptáka kiviho a některé další endemitní druhy. O návštěvách obou ostrovů nám Vlaďka Kennett také vyprávěla.

Naše zélandská honorární konzulka se zároveň věnuje lavinové kynologii a působí v turistickém ruchu (který i vystudovala) a vozí Čechy po Zélandu. Jaký měsíční itinerář by navrhla, kdyby měl zahrnout oba novozélandské ostrovy? Jaké nejkrásnější treky na Novém Zélandu zná? A kde se autenticky seznámit s maorskou kulturou? Poslechněte si záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.