Vlna podle českých designérů: zkušenosti z International Woolmark Prize

16. srpen 2016

Krása a všestrannost ve využití merino vlny nejvyšší kvality, takové je ústředním téma prestižní soutěže International Woolmark Prize. Událost pořádá nezisková společnost Australian Wool Innovation, která sdružuje přes čtyřiadvacet tisíc australských producentů vlny. Od roku 2012 se IWP účastní i čeští designéři. Jak český módní průmysl reprezentují a co si z mezinárodní soutěže odnáší?

Historicky prvními vítězi soutěže se v roce 1954 stali v kategorii kabátů jedenadvacetiletý Karl Lagerfeld a v sekci šatů teprve osmnáctiletý Yves Saint Laurent. O talentu tehdy ještě neznámých mladých návrhářů rozhodovali jako porotci například Hubert de Givenchy nebo Pierre Balmain. Respektovaná jména v porotě a finalisté, kterými jsou často budoucí hvězdy světového módního designu, provázejí International Woolmark Prize i po jejím obnovení v roce 2008 v Paříži. Soutěž se postupně rozrůstá o další regionální kola, vedle evropského a britského i o asijské, Střední východ, Ameriku a Austrálii s Novým Zélandem. Nejúspěšnější designéři z celého světa se nakonec utkají ve finále, ve kterém je jako ocenění vedle finanční odměny čekají i cenné kontakty a konzultace od špiček v oboru vlny a módy.

Prezentace o International Woolmark Prize na doprovodné konferenci jarního MBPFW, Business Forward Forum, o soutěži mluví od 12. minuty videa za organizátory Abigail Hayhoe a za účastníky designér Rob Jones.

Česko nadvakrát: Hana Zárubová, Zdenka Imreczeová a Pavel Ivančic

K účasti na prestižní vlnařské soutěži se designéři nemohou sami přihlásit. Vybírají a nominují je lokální odborné poroty a instituce. Od roku 2012 se dveře na IWP otevřely i českým návrhářům, které nominují zástupci místních designérských cen Czech Grand Design. Do soutěže se tak už dvakrát zapojily Hana Zárubová a Zdenka Imreczeová a dvakrát Česko reprezentoval také Pavel Ivančic „Poprvé v Paříži jsem si ještě neuvědomoval, do čeho jdu. V Antverpách už jsem měl jasnější představu. Ten servis byl fantastický, zacházeli s námi jako v bavlnce a v porotě byly významné osobnosti. Už jen to, předstoupit před ně a prezentovat, diskutovat s nimi svou práci, byla úžasná zkušenost.“

03681011.jpeg

Na loňském kole IWP, které bylo nově rozšířené i o kategorii pánské módy, Pavel Ivančic prezentoval pletenou variantu košile a bezešvého obleku. „Modely jsem vyvíjel ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Po finále za mnou pak část poroty přišla, abychom si promluvili. Poradili mi, v čem vidí mé silné stránky a slabiny, jakou mám šanci uspět na mezinárodním poli, na co se mám zaměřit, v čem u mě vidí přidanou hodnotu a tak dále. Bylo to hodně zajímavé, stejně jako setkání s dalšími designéry, kteří se soutěže účastnili.“

Letošní kolo: Mirka Horká v pánské a Lenka Kohoutová s Cockerel v dámské kategorii

Letos byly zástupci Czech Grand Design pro účast na evropském finále v Miláně nominované hned dvě české designérky. Lenka Kohoutová připravila pod svou značkou Cockerel decentní a pohodlnou dámskou kolekci s abstraktními geometrickými motivy: „Mám ráda barevnost ptáků, která se odrazila v pestrosti motivů, druhou linií inspirace byl interiérový design italské skupiny Memphis. Design a architektura mě ovlivňují dlouhodobě, ráda do kolekcí zahrnuji interiérové prvky, jako třeba vázy nebo potahy.“ Kolekci, rozvedenou do dalších barevných kombinací, uvidíme letos na podzim na Designbloku.

Mirka Horká propojila merino vlnu s ochrannou reflexní fólií. Její model pro soutěž International Woolmark Prize zachycuje proměnlivost současného světa, které se musíme neustále přizpůsobovat. O zkušenosti z prestižní designérské soutěže se společně s Pavlem Ivančicem a Lenkou Kohoutovou podělila ve vysílání Modeschau.

Výrazného grafického motivu se držela i Mirka Horká. „Chtěla jsem zachytit proměnlivost současného světa, které se v každodenním životě musíme neustále přizpůsobovat. Do reflexní fólie jsem nechala vyřezat reliéfy podle tvarů, které vystupují na povrchu země při pohledu z vesmíru.“ Obě designérky si chválí profesionalitu soutěže, cenné kontakty a zkušenosti a také příjemnou a inspirativní komunikaci s dalšími designéry i porotou.

Mirka Horká se na základě poznatků z IWP rozhodla pro změny ve fungování své značky. „Pomohlo mi to utříbit si myšlenky. Mám teď jasnější představu, co a jak chci dělat, kam se dále posunout. Momentálně hledáme větší prostory a chystáme dořešení navržené kolekce. Ráda bych ji transformovala do sportovnější podoby a zapojila do ní třeba i věci na běh. “ Poslechněte si více v rozhovoru.

Playlist:
Lido Pimienta – Camellando (uns)
Pininga – GOLDEN VGG (NAAFI
Angel -Ho – Embaci Remix (NON Worldwide)
Arca – Sin Rumbo (uns)
Alkaline – Ride on me (DJ FRASS RECORDS)
Zut Zut – Phone Down (NAAFI)
Santa Muerte – Bust x Follow Mute (NAAFI)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.