Volbu prezidenta ovlivní Black Lives Matter a koronavirus, myslí si Američané a Američanky

2. listopad 2020

Joe Biden vs. Donald Trump. Přestřelka dvou mužů ucházejících se o Bílý dům vyvrcholí 3. listopadu. Jaká témata nejvíc ovlivňují rozhodování některých Američanek a Američanů, zjišťujeme v podrobné anketě. Voliče zajímá řešení rasových nepokojů, klimatická změna a sociálně-ekonomické otázky. Celou situaci ovlivňuje také koronavirus, ať už rekordním množstvím hlasování na dálku, nebo jako téma pro zdravotnictví.

Odpovědi oslovených respondentů se dělí podle kandidátů na dva tábory. Někteří nevolí Joea Bidena ani tak z přesvědčení, jako spíš na protest současnému prezidentovi. Donald Trump pro ně představuje hrozbu konzervativní politiky, která zpomaluje dlouhodobé progresivní směřování Spojených států.

„Když jsme si zvolili Trumpa, říkala jsem si, to bude problém. Minimálně jednou týdně něco provedl, teď už je to snad každý den. Titulky novin jsou ho plné,“ dvaatřicetiletá rodačka z Texasu Hannah si myslí, že je Donald Trump na postu prezidenta příliš kontroverzní postavou. „Teď naposled jsme se báli, že pod vládou republikánů bude nejvyšší soud konzervativnější a přestane podporovat stejnopohlavní manželství. Celý svět se posouvá dopředu, stejně jako USA ještě před několika lety, a teď se máme vracet do minulosti?“ doplňuje svoje rozčarování Hannah, která žije osm let v Praze a volit bude poštou Joea Bidena.

Příznivci Donalda Trumpa v Iowě

Volička Donalda Trumpa zase vidí Joea Bidena jako zastánce příliš reformní politiky a také jako slabého lídra, u kterého člověk neví, co udělá. „Byla jsem vychována jako demokratka. Jsem liberálka, stejně jako moji prarodiče, ale letos jsem musela volit Donalda Trumpa. Sice nejsem jeho velká fanynka, ale neměla jsem zkrátka pocit, že by byl kandidát demokratů schopen řídit naši zem,“ vysvětluje v rozhovoru přes Skype z města Lincoln ve státě Nebraska osmnáctiletá Isle svoje dilemata prvovoličky.

Čtěte také

Levicově zaměřený zaměstnanec Americké lesní správy Josh sice bude volit Bidena, ale moc nadějí na změny podle svých slov do volby nevkládá. „Upřímně, žádnou změnu nečekám. Abych citoval novináře Chrise Hedgese, není možné volit proti JPMorgan Chase. Náš volební systém ovládají peníze, hlas neznamená nic. Vrchních 20–30 % společnosti vlastní 60 % USA. Chci tím říct, že jak Biden, tak Trump mají své finanční zájmy. Žádnou velkou změnu nečekám ani od jednoho z kandidátů,“ hodnotí letošní volbu pětatřicetiletý Josh.

Vyhodnocení vítěze prezidentských voleb v Americe se může letos různě protáhnout, protože se kvůli pandemii volí mnohem častěji na dálku než v minulosti. Podle sečtených hlasů v největších státech se ale o vítězi bude spekulovat už od středy 3. listopadu, čili den po volbách.

Jaká témata hýbou současnými Spojenými státy? Podle čeho Američané vybírají prezidenta? Jaká je atmosféra v USA? Pusťte si celou anketu s občany Spojených států amerických.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka