Voliéra doplňků, Hardwear, historie Zipu + Zipper, PET-ART

11. leden 2010

Dovedete si představit svůj život bez zipu? Dnešní samozřejmost se začala používat až na začátku 20. století. V Modeschau jsme pro vás připravili souhrn historie zipu a pro zajímavost také rozhovor se Zipperem,výtvarníkem, který je motivem zipu zaujatý tak, že ho používá ve streetartu a v grafice. Doporučujeme vám také navštívit novou výstavu Voliéra doplňků ve Studiu LR.

Stejně jako za většinu dnešních běžných vymožeností vděčíme zipu neboli zdrhovadlu vynálezcům devatenáctého století. Jak to se zipem začalo a jak se stal trendem se dozvíte v následujícím příspěvku.

Zip od třicátých let fascinuje nejen módní designéry, ale i výtvarníky. Motiv zipu se objevuje i v současném street artu a na domácí scéně je příznačný pro výtvarníka jménem Zipper. Jeho grafiky můžete v těchto dnech vidět na výstavě ART 13 v galerii Underground v pražském Karlíně.

Rozhodně si nenechte ujít krásně instalovanou prodejní výstavu Voliéra doplňků ve Studiu LR. Olo na ní prezentuje tašky a doplňky od návrhářů jako Boa Design, Natálie Steklová nebo Jana Rolová (fotky najdete na FCBK Modeschau). Více v rozhovoru který na vernisáži natočila Anna.

Pokud vám unikla přehlídka Shooting Fashion Stars v loňském roce, máte příležitost vidět alespoň jednu z jejích hvězd tento čtvrtek 14.ledna. V rámci vernisáže výstavy Pod čarou se v Hale C odehraje přehlídka kolekce Light Blue Story Petry Ptáčkové. Výstava Pod čarou představuje práce studentů, kteří se opakovaně hlásí na vysoké umělecké školy a víc se o ní dozvíte zde.

V prosinci jsme vás upozorňovali na prodejní výstavu Into the Wild, na které se mimo jiné prezentovaly i originální šperky Hardwear. Rozhovor o kráse počítačových komponentů natáčela Anna s autorkou Hardwear Lubou (fotky najdete na FCBK Modeschau).

odkazy:
www.studio-lr.com
blog.olo-dressing.cz
www.podcarou.com
www.petraptackova.com
FCBK Modeschau
www.flickr.com/nickzipper
www.prostor-underground.cz

playlist:
Taken By Trees - My Boys (Rough Trade)
Active Child - Voice Of An Old Friend - Summer Camp Bedford Falls remix (Mirror Universe)
Love Is All - Kungen (Polyvinyl)
Friendly Fires - On Board - Joakim Remix (XL)
Antoine Dougbé - Kovito Gbe De Towe (Phonica)
Pina Chulada - What You Mean (uns.)
The Portland Cello Project - Beat (Kill Rock Stars)
His Clancyness - Mistify The Ocean (Secret Furry Hole)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka