Vrány mají ego a pekař prodává pečivo v telefonní budce. To jsou top zprávy minulého týdne

2. říjen 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější maliny ze zpravodajského džemu. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na nevídané zprávy jak ze světa, tak z regionů a hlavně z Brna.

Ivanu naprosto šokovala zpráva o tom, že vrány vnímají svět kolem, uvědomují si samy sebe i svoji bezprostřední minulost, jak zjistili němečtí vědci. Zuzana má ale obavu, že se časem zjistí, že jsou lidé nejméně nezbytnými a vyvinutými tvory na světě, a litovala toho, že jako malá vránám dávala v sádle osmažené staré chleby, aniž by je oslovovala a respektovala jejich individualitu. A Zuzana ji zpětně vyplísnila, že vránám se má dávat zob, a ne uhlohydráty.

Zuzanu jako fanynku pečiva potěšila informace o tom, že si obyvatelé městečka Stykkishólmur na severozápadním Islandu přeměnili starou telefonní budku na samoobslužnou pekárnu, která funguje po zavírací době obchodů. Má ovšem obavu, že v Česku by lidé dobrovolně jen tak neplatili a že by začali žít jen z kradeného pečiva.

Nesmělo chybět ani Brno. Soudnička tohoto týdne se také týkala jídla, ale jen částečně. Tamní obyvatel chtěl ukrást šest krabiček kondomů, pět lubrikačních gelů, bonbony i tavený sýr. Ivaně kombinace kradených výrobků přišla zcela běžná – pán si chtěl udělat hezký večer, Zuzanu ale množství kradeného zboží a zejména jeho skladba vyvedla z míry.

Je mezi vránami s egem, budkou s pečivem a Brňanem kradoucím lubrikanty a tavený sýr nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.


Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.