Vrať se k opici! Internetem se prohání otylí orangutani i šimpanzí revolucionáři

7. září 2020
Fenomem

Memovou scénu poslední měsíce ovládají opice a lidoopi. Internet vzývá obézního orangutana Le Monke, žije v očekávání povstání šimpanzů anebo rovnou volá po odmítnutí modernity a návratu na stromy. Kde se tato fascinace našimi evolučními bratranci vzala? A co o nás řekne budoucím generacím?

První opičí mem žije v divokých sférách internetových diskuzních fór, kde se může cokoliv. Fotka obézního orangutana s velkými rty, kterému dal internet jméno Le Monke, slaví úspěchy právě tam, a pokud ji uvidíte na sociálních sítích, pak nejspíš ve formě takzvaného shitpostingu, což je metoda vkládání nezajímavých nebo nevhodných příspěvků, které jsou v dané internetové diskusi zcela mimo téma.

Le Monke žije na internetu od roku 2016, vloni slavil úspěchy jako tvář parodického proslovu (a později písně) Uh Oh Stinky. Pokud se pustíte do prozkoumávání tohoto memu, připravte se, že nejspíš narazíte na různé flatulentní zvuky.

V podobně absurdních sférách se pohybuje i mem Monki Flip. Ten využívá video bonoba z afrického pralesa, který udělá ve vzduchu majestátný přemet doprovázený extatickým finále písně Highlander (The One) od skupiny Lost Horizon. Patnáctivteřinové video se používá jako absurdní finále různých skečů nebo historek, se kterými nemá opice samozřejmě nic společného. Klidně tomu můžeme říkat opičí memový trolling.

Abychom pochopili současnou popularitu opičích memů, musíme se vrátit o pár měsíců nazpět, do začátku letošního roku, kdy internetem běželo varování před takzvaným random chimp event, náhodnou šimpanzí událostí. Mělo jít o parodie na vládní vyhlášky v podobě zcela seriózního upozornění na nebezpečí organizovaného útoku skupiny šimpanzů, který může přijít v podstatě kdykoliv.

Internet se těmito vyhláškami bavil, pak ale přišel úplně jiný a zcela reálný „random event“, tedy epidemie koronaviru, a tenhle absurdní vtípek trochu zhořkl.

Záříjové opičí memy: random chimp event

Během koronavirového lockdownu se tato fascinace opicemi proměnila v memy, které volají po návratu do lepších, jednodušších časů. Do časů, kdy jsme ještě nebyli lidmi a žili na stromech jako opice. Return to monke, reject modernity, tedy Vrať se k opicím, odmítni modernitu, si střílí z vlny tradicionalismu, kterou rozjela globální pandemie a jejíž součástí je třeba také estetický styl cottagecore, o kterém jsme už tady také mluvili. Když už návrat ke kořenům, tak pořádně a důsledně, no ne.

„Jejich generace zničila planetu,“ oznamuje jeden obrázkový vtípek s fotkami prezidentů Trumpa, Putina a Jeffa Bezose. „Úkolem naší generace je zachránit ji,“ dodává druhý slogan s fotkami roztomilých opiček. Tak hodně štěstí s tímhle projektem.

Záříjové opičí memy: Return to monke, reject modernity

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč je internet momentálně tak posedlý opicemi. Co dělat, až se vám na sociálních sítích zjeví otylý orangutan, a co, až se vzbouří šimpanzi? A proč by mělo lidstvo zamířit zpátky na stromy?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.