Vršovičtí aktivisté: Praktiky radnice připomínají organizovaný zločin

28. únor 2014

Zastupitelstvo Prahy 10 v pondělí navzdory protestům rozhodlo, že budovu svého nového sídla je třeba teprve vybrat. Investice do nové budovy se prý může vyšplhat až na 1 miliardu. Podle opozice a občanských sdružení je rozumnější rekonstruovat stávající budovu za poloviční cenu. O tom, jak se dá rozhodnutí radnice v poslední chvíli zvrátit, jsme mluvili se zástupci o. s. Start Vršovice Danem Bekem, Danem Walterem, Michalem Mahďákem a architektem Martinem Veselým – ten kvůli netransparentnímu jednání radnice odstoupil z komise, která má projekt nové budovy na starost.

V pondělí jste zorganizovali akci Stop radnici upírů, kromě vás byly slyšet hlasy i jiných občanských spolků, přesto byl schválen návrh hledat novou budovu, předpokládám, že vás to nepřekvapilo.
Upřímně, nepřekvapilo, překvapil by nás opak. Záměrem naší akce určitě nebylo změnit názor celé té podivně slepené a nestabilní koalice, která si to nakonec mírnou většinou hlasů odhlasovala, ale upozornit na to další občany, upozornit na to média. Poukázat na to, že ten průběh je zcela netransparentní a aspoň podle některých indicií, které máme, se tam objevují značné korupční motivace, začíná to připomínat jakýsi organizovaný zločin na radnici. To jsou témata, na která je důležité upozornit, zvlášť teď v souvislosti s tím, že budou volby a tohle zastupitelstvo skončí, a přitom se chystá udělat investici skoro v rozsahu, který se blíží jeho ročnímu rozpočtu.

Vy (Martin Veselý) jste byl jedním z občanských členů komise zřízené zastupitelstvem pro posuzování třech různých variant nového sídla radnice. Říkal jste, že jste odstoupil, protože jste nedostávali dostatečné podklady pro svoji práci.
…no to zas ne, aby mě někdo nenařknul, že říkám nepravdivé informace. Je ale pravda, že se tam řešila jen jedna varianta a většinu náplně práce komise tvořila příprava architektonické soutěže, která se v září měla spustit, ale na poslední chvíli se všichni dozvěděli, že žádná soutěž nebude, že se odkládá na neurčito. Šlo v podstatě o to, že nám předkládali podklady, které se jim hodilo nám předložit tak, abychom ty varianty nemohli porovnávat, a nechali nás pracovat na něčem, o čem stejně věděli , že to nebudou brát v potaz. Bylo to mnoho a mnoho hodin neplacené práce k ničemu a zároveň narušení důvěry občanů.

Čtěte také

Problém je i v tom, co se bude dít se stávající budovou vedení městské části, která je už teď v dost špatném stavu.
Hodnota budovy Vlasty je asi 130 milionů, tudíž oni najdou kupce a za tu cenu mu ji prodají, to ale vzhledem ke stavu té budovy a jejímu umístění se řadě odborníků zdá jako cena velmi přemrštěná, navíc pamětníci upozorňují na to, že v té budově je zřejmě azbest, který je nebezpečný odpad a jeho likvidace bude stát možná víc než těch 130 milionů. A pořád jsme se z oficiálních míst jasně nedozvěděli, jestli tam je nebo ne. Otázka je hlavně co bude se sídlištěm Vlasta, které už má v současnosti řadu problémů, převažují tam starší lidi, veřejný prostor je strašně zanedbaný, v jakém stavu je kulturní centrum Eden víme, takhle když začne chátrat i tahle budova, tak hrozí, že se z toho stane vyloučená lokalita uvnitř Prahy 10. Tohle žádná varianta nové budovy radnice Prahy 10 neřešila.

03072268.jpeg

Vy máte za to, že nejlepší by bylo rekonstruovat stávající budovu do podoby, která by pozvedla i okolí?
Pakliže nemáme variantu, která by jasně říkala, co se bude dít s tou stávající budovou radnice, za kolik to bude a jaký to bude mít přínos pro obyvatele okolí, tak se určitě jako nejmenší zlo jeví zrekonstruovat stávající budovu, zachovat jakžtakž rozumnou sociálně-ekonomickou situaci, neudělat z Vlasty ghetto a nějakým způsobem využít ten objekt, který je sám o sobě obtížně prodejný.

Jaké další zkušenosti máte, co se týče snahy navázat komunikaci s radnicí?
V mnoha momentech nám vyšli vstříc a pomohli, dali milostivě razítko nebo zvedli telefon a řekli někomu jinému, ať nám razítko dají. Radnice velmi dobře funguje navenek pro lidi, kteří se o to skutečně nezajímají – z jejich webu to působí, že jsou ta nejtransparentnější organizace ve světě. Ve skutečnosti je to ale tak, že zviditelňují marginálie, které nemají zásadní dopad na kvalitu života ve městě. Umí si to zařídit tak, aby to vypadalo, že je všechno v pořádku, ale člověku, který do toho vidí, se ježí vlasy hrůzou z toho, co je to za přístup.

03072267.jpeg

Teď se nabízí možnost vypsat o nové budově radnice místní referendum, v poslední době proběhla dvě úspěšná referenda – v Plzni, kde se podařilo zastavit stavbu nákupního centra, a na Letné, kde měli stejný problém, jako je tady – předraženou novou radnici. Myslíte si, že je tady možnost vyburcovat dostatečné množství obyvatel Prahy 10, aby to referendum mohlo být úspěšné?
Po dnešním setkání s Ondřejem Kobzou si myslíme, že to referendum možné je, protože se telefonicky spojil s plzeňským kolegou, který organizoval tamější referendum, a máme mít v nejbližší době na toto téma schůzku s ostatními občanskými sdruženími. Otázka je, kolik se jich zapojí, ale jen v rámci Společně pro desítku je jich propojeno přibližně patnáct. Na referendu má zájem i současná politická opozice, takže se to bude asi ubírat podobnou cestou jako tam. V petičním výboru budou asi stejně tak zástupci některých místních organizací i politických subjektů. Samozřejmě to znamená získat podpis 10% občanů, což bude v této městské části hodně hlasů, ale věříme, že ta možnost tady je, a je to jediná šance.

Kromě rozhovoru s vršovickými aktivisty v Distriktu zazněl i krátký rozhovor s letenským zastupitelem Ondřejem Mirovským o referendu na Praze 7, s Erikem Čiperou o filmu Praha snů, který se bude promítat 6. března v kině Bio Oko, a s redaktorkou Radia Wave Ivanou Veselkovou, se kterou jsme mluvili o výstavě v Galerii UM Můj baťovský domek.

Spustit audio