Všechno jako v očistném snu. Praise, Be Well nebo Holy Scum vydávají nová alba

11. květen 2022

Možnost jejím prostřednictvím uniknout je jednou z příčin, proč tvrdá kytarová hudba stále tolik táhne. Zakuklit se do zvukové špíny a z této zkušenosti vyjít očištěn, to je zážitek, který jen tak něco nenahradí. A tak nevadí, když nám při rochnění v očistné špíně asistují staří známí. To je případ nové kapely Holy Scum, ve které se potkali členové Action Beat, Dälek a Gnod.

Jejich první skladby zní vlastně přesně tak, jak bychom od takhle načrtnutého spojení čekali. A je to tak zcela v pořádku. Povědomou temnou neurvalost šíří taky čtveřice Buñuel, jíž vévodí autorita Eugena S. Robinsona z nezaměnitelných Oxbow. Na desce Killers Like Us kapela znovu oživuje svou opojně zvrácenou estetiku, která je paradoxně zároveň vyhrocená a subtilní. Buñuel ztělesňují přesně ten typ hudby, u které si můžeme najednou říct, že je hnusná a krásná. A docílit něčeho takového by nešlo, pokud byste přesně nevěděli, co jako hudebníci děláte.

Tuto roky ve scéně nabitou jistotu mají i Be Well, přestože nepracují se zdaleka tak temnou estetikou, jak už ostatně napovídá jejich název. V této kapele se sešli skuteční veteráni hc/punk scény z kapel jako Darkest Hour, Bane nebo Battery. Frontman Brian McTernan pak pomocí svých silných textů zpracovává traumata z dětství, což dodává nahrávce unikátní intenzitu a silné emoce. Ty pak vládnou i nové desce jejich kolegů Praise, kteří vydávají svou třetí desku nazvanou All in a Dream.

Jak dopadne protnutí hc/punkové melodiky a drtivé metalové intenzity? Jakou další zálibu krom hudby má Eugene S. Robinson? A dokáže vám některý riff dát pravý hák? Poslouchejte Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.