Všichni se snažíme udržet si suché vlasy, i když jsme dávno pod vodou, říká Laura Jane Grace

7. červenec 2022

Jelikož mají v současné době Against Me! stále pauzu způsobenou zejména covidovou pandemií, vydala se Laura Jane Grace na své sólové turné. Sama k tomu říká, že je to vlastně taková zkouška, jak to bude fungovat, protože je rozhodně mnohem jednodušší zrušit jen jednu letenku než turné celé kapely. Nakonec ale zatím musela zrušit jen dva koncerty v Polsku, kvůli problémům se svým hlasem. I díky tomu visel nad rozhovorem v Modelářích od začátku trochu otazník.

Nakonec to všechno dobře dopadlo, stejně jako večerní koncert. Laura vybírala playlist do pořadu až po příchodu do studia a konkrétní skladby a kapely s úsměvem lovila ze svého přehrávače, s tím, že klíčem bude, co poslouchala právě ten den při procházce Prahou. Stejně jako například Brian Cook z Russian Circles tak volila skladby svých oblíbených interpretů a zcela upozadila své vlastní. I to silně vypovídá o jejích jasných punkových kořenech, jež jsou stále silně ukotveny do zaprášených sklepů a squatů.

I o těch pak Laura mluví jako o důležité síti vytvářející podporu pro nezávislou scénu, která ale bohužel v posledních letech nezadržitelně mizí. O návratu zpátky ke kořenům se dostáváme i při debatě o jejích sólových nahrávkách, které vznikaly v době pandemie v Chicagu, kde Laura posledních 10 let bydlí. I díky tomu vyšly obě desky na chicagském labelu Polyvinyl Records, který funguje už počátku 90. let a písničky nahrával Steve Albini ve svém Electrical Audio Studiu.

Možná i proto mají dané skladby tak unikátní náladu a atmosféru, kde se potkává úzkost a frustrace s nadějí a láskou. O tom všem se Laura Jane Grace nikdy nebála mluvit. Ať už na svých deskách nebo v rozhovorech.

Podle jakého klíče si vybírají Against Me! kapely na turné? Jakého domácího mazlíčka má doma Miley Cyrus? A co znamená Silverfish? Dozvíte se v Modelářích!

Laura Jane Grace
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.