Východ slunce mezi paneláky. Šelo Savore, Rutka Laskier, Rek a další novinky z tuzemských zkušeben

25. únor 2022

Novinkový radar pořadu Špína zacílil na lokální scénu, kde se to svěžími skladbami jen hemží. Od začátku roku totiž nikdo v garážích, zkušebnách ani pokojích nepospával, naopak se DIY scéna pěkně činila. Po punkových schůdcích jsme se ponořili do bahenní lázně a nezapomněli si k tomu pustit nějaký rap!

O první výživný, krátký, rychlý a úderný lektvar se postaral all-star team ostravských barmanů Ÿperitiff. Kapela, v níž najdeme členy At Bona Fide, München Konflikt, Sheeva Yoga nebo Tilikum, navazuje na to nejlepší ze sandiegské hlučné scény a jejich debutová deska už by měla být na spadnutí. První vlaštovku z nového alba a zároveň první singl v dějinách kapely si na začátek roku připravili i hrušovanští emaři Rutka Laskier. S pro žánr klasickým recitativem a tentokrát i s proklatě dlouhým intrem.

Od začátku roku se toho také hodně událo na pražském labelu HUO, koncem ledna zde vyšlo druhé EP Macocha rapového dua lobbyboy&saab900turbo. Na téže značce se objevila i postmortem nahrávka noisepunkáčů Šelo Savore. A nemohli jsme si pochopitelně nechat ujít ani doom/sludgeovou událost sezóny v podobě výtažku z novinky od Gospel Of The Future, kteří si s třetím albem dali na čas dlouhých 12 let.

Stane se postupem času z Hospital Use Only jeden z nejaktivnějších labelů na domácí nezávislé scéně? Co má společného GG Stalin s Šelo Savore? Jak chutná třetí bleskové daikiri? Co znamená název Rmut? Kdo stojí za projektem Křivda? Jaké staré žánry jsme oprášili? A jak to bylo s tygry během války ve Vietnamu? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.