Východiska: Alley Catss – Beaty digitálnej generácie

14. únor 2014

Máté Janky je 14-ročný producent z maďarského Székesfehérváru, ktorý svoju hudbu produkuje pod viacerymi pseudonymmi, z ktorých najnovší je Alley Catss. Jeho druhý album vyšiel digitálne na americkom labeli Sewage Tapes, kde sa Alley Catss ocitol v spoločnosti portugálčana RAP/ RAP/ RAP/, britskej lo-fi pesničkárky /please/ alebo post-witchhousového producenta ELIJAAH.

Produkcia vydavateľstva Sewage Tapes sa zdá byť ovplyvnená nielen “newbreed” víziou hip-hopu, ako ju label prezentuje troma neoficiálnymi kompiláciami amerického rapera Lil B, ale takisto aj zvukom žánru vaporvawe. Alley Catss a jeho hudba sa nachádzajú niekde v strede. Na jeho albume počuť beaty a hip-hopom ovplyvnenú rytmiku, nad ktorou sa vznášajú synťákové linky, niekedy rozbité a evokujúce zvuk počítačových hier z 90-tých rokov, inokedy pripomínajúce Boards of Canada, ktorích tvorba Mate Jankyho vraj zasadne ovplyvnila. Ďalším silným vplyvom je internet a digitálna estetika animovaných gifov, Tumblr-u, mémov a surf klubov.

Pre viac informácií o tvorbe Máté Jankyho a jeho dalších projektoch IVVV alebo xkwx zamierte na webové stránky vviolentforce.org.

English
Alley Catss – Newbreed beats of a digital generation
Máté Janky is a young producer from the Hungarian town of Székesféhervár. He produces under several pseudonyms, the most recent being Alley Catss. His second record called „ii“ was released digitally on the US label Sewage Tapes, where Alley Catss has found company among the likes of the Portuguese producer RAP/ RAP/ RAP/, british lo-fi songwriter /please/ or the post-witchouse producer ELIJAAH.

The production of the Sewage Tapes label seems to be influenced by a newbreed vision of hip-hop as presented by a triple unofficial Lil B compilation, the label released and also by the sound of vaporwave. Alley Catss and his sound seem to be somewhere in the middle. His LP features hip-hop influenced beats, accompanied by synths, sometimes distorted to resemble the sound of early 90's PC games, and sometimes resembling the sound of Boards of Canada, whose production has been a great influence on Mate Janky. Another strong influence is the internet and the digital aesthetics of animated gifs, Tumblr, memes and surf clubs.

To find out more about Máté Janky’s production and his other projects such as IVVV or xkwx, point your browsers to the address vviolentforce.org.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.