Východiska: Estónsky record shop Biit Me

5. březen 2015

Poslednou zástavkou na našej ceste po baltických krajinách bol Tallinn. Okrem rozhovorov s hudobníkmi sme sa sa stretli aj s Madisom Nestorom, charizmatickým vlastníkom jediného Tallinnského a tým pádom aj Estónského record shopu zameraného na súčasnú hudbu - Biit Me.

“Když jsem začínal, byl jsem jako vekslák, který se potkával s kluky, kteří si ode mně objednávali desky. 7 let jsem pracoval v obchodu s hudbou, který nebyl můj. Vytvořil jsem si velkou klientskou základnu. Klienti mému výběru důvěřovali. Když v roce 2008 přijela ekonomická krize, byl to můj první rok, kdy jsem si vzal delší pauzu od obchodu. Byl jsem pryč po dobu jednoho měsíce a oni ten měsíc nepřežili a museli zavřít. Řekl jsem si, že musím udělat vlastní obchod.”

Madisov obchod, lokalizovaný v centre Tallinnu na treťom poschodí historickej budovy, predáva hlavne novú alternatívnu hudbu. Tvrdí, že výber hudby, ktorú do obchodu objednáva závisí hlavne na spôsobe, akým estónski DJi kupujú platne. Pre lokálnu scenu tým padom predstavuje akýsi filter, ale podľa vlastných slov kvalitný, keďže hudbe sa venuje od 80-tých rokov a ako dj hraje od ranných 90's. Prekvapilo nás, že sme v Biit Me našli platne a kazety, ktore boli na internete už dávno vypredané, ako napríklad dosku od Fatimy Al Qadiri, alebo Hypnosaura, prípadne kazetu estónského projektu Istishhad.

Podľa Madisa sa v jeho shope predáva najviac estónska hudba na platniach, ktorú kupujú estónski hudobní zberatelia. Tvrdí, že súčasna situácia s podobnými obchodmi vo Fínsku je zlá a že do jeho shopu dochádzajú ľudia nakupovať platne až z Helsiniek.

“Vím, že právě teď je ve Finsku problém s hudebními obchody. Přichází sem spousta lidí z Finska, protože v Helsinkách teď nemají žádný slušný obchod s elektronickou hudbu jako mám já tady. Kupují různorodý věci, protože nejsou závislí na tom, co hrají. Jsou to sběratelé hudby.”

O ohlasovanom zmrtvychvstaní vinylu si Madis myslí, že je hlavne spôsobený veľkými značkami, ktoré znovuvydávajú staré dosky. Niektoré z nich nemajú žiadnu hodnotu ani na trhu s platňami z druhej ruky. Biit Me nájdete v centre Tallinnu, alebo tiež na webovej adrese biit.me.

EN
Last stop on our journey through the Baltics was Tallinn. Apart from meeting local musicians we also went to see Madis Nestor, the charismatic owner of Tallinn's and thus Estonia's only record shop that sells contemporary alternative music Biit Me.

“When i started i was like a street hustler, who was meeting with guys who were ordering records from me. I worked for a records store for 7 years which wasn't my own of course. I got a big client base because clients were trusting my selection. When the economic crisis started in 2008 it was my first year to have a longer break from the shop. I was away for one month and they didn't manage to do it and had to close it. After that I thought that i have to do a shop on my own.”

Madis's shop, localized in the center of Tallinn on a third floor of a old building sells mainly new and alternative music. Madis says that his selection depends mainly on the way how Estonian djs buy their vinyls. For the local scene he acts as a filter, albeit a good one, since he is dedicated to music since the 80s and plays as a dj from early 90s. We were surprised to find vinyls and cassettes in Biit Me that were sold out on the Internet: vinyls by Fatima Al Qadiri or Hypnosaurus, or a cassette of the Estonian project Istishhad.

According to Madis, the bestsellers in his shop are releases of Estonians music, that is bought by Estonian collectors. His shop is also visited by collectors from nearby Finland.

“I know there is a problem with record shops right now in Finland. There are a lot of people coming from Finland, because they don't have a decent record store in Helsinki for electronic music like i have here. They buy more widely, not only house, because they are not dependent on what they play. They are just collecting music. “

The resurrection of vinyl is according to Madis caused mainly by the major labels, that re-press old records. Some of those, Madis says, have no value even on the second hand record market. You can find his shop in the center of Tallinn or online on biit.me.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.