Východiska: Frau Frankenstein bliká, skáče, řve

14. květen 2014

Frau Frankenstein und Spüllboys je brnenský projekt, ktorý zhruba pred dvoma rokmi spoluzaložila Pavla Kantorová, členka brnenskej formácie ◊►≈ (PZH). Spolu s Pavlou sa za mikrofón postavil Štepán Kuba. Hudbu produkuje Vojta Petřík, ku ktorému sa neskôr pridal ďalší člen ◊►≈ Mojek. Formáciu doplnil aj VJ.

Prvotný impulz ku vzniku kapely bola túžba produkovať tvrdšiu elektronickú hudbu. Pavla a ostatní členovia projektu sa k nej dostali cez punk a príbuzné žánre.

Frau Frankenstein má na českej scéne blízko ku projektom, ako je breakcorovy Ježíš táhne na Berlín, ku psychedelickému prejavu postraveových Lightning Glove, alebo disco-punku slezkých I Love 69 Popgejú. Všetky tri menované kapely zdieľajú záujem o viac temnejšie a špinavejšie podoby tanečnej elektroniky doplnenej o silný vokálny prejav. Podmazy do ktorých Pavla so Štepánom spievajú texty o utrácaní rumunských psov, sebadeštrukcií, alebo láske evokujú hudbu Atari Teenage Riot, alebo ich súčasnejšej inkarnácie, bieloruských Ambassador 21.

Aj napriek jasnej inšpirácií zvukom digitálneho hardcore-u sa do hudby Frau Frankenstein dostal dostatok brnenskej trashovej insity, prejavujúcej sa vo vizuále kapely, textoch, ale aj v použití synťákov a prvkov chiptunes. Pre kapelu však ide hlavne o koncertný zážitok. S punkovou scénou ju okrem personálnych prepojení na mnohé projekty z Brna a Vysočiny spája aj silný DIY postoj.

EN
Brno-based project Frau Frankenstein und Spüllboys was co-founded by Pavla Kantorová (member of Brno's doompop band ◊►≈), Štepán Kuba and Vojta Petřík, who were later joined by another member of ◊►≈ - Mojek and a VJ. The first impulse to start a new project was Pavla's and others desire for a more hardcore and punk attitude towards electronic music.

Frau Frankenstein could be, to a degree, compared to czech projects such as the breakcore-ish Ježíš táhne na Berlín, psychedelic post-rave of Lightning Glove, or the disco/punk of the silesian band I Love 69 Popgejú. All three named bands share a trashy and punkish approach towards more sinister and hardcore electronica with a strong vocal presence. In the case of Frau Frankenstein, the tracks whose lyrics deal with issues ranging from stray dogs in Romania to self-destruction and love are indebted to the sound of digital hardcore of the likes of Atari Teenage Riot or their more recent epigons / incarnation, the belarusian project Ambassador 21.

03121646.jpeg

Despite the strong inspiration by digital hardcore, Frau Frankenstein does still manage to incorporate a trashy naïveté particularly found in Brno, visible in the bands visual identity, texts, but also in the usage of synths and chiptune elements in their tracks. For the members of the band, the project is mostly about the live experience. A strong DIY ethos and many personal ties, connects Frau Frankenstein to Brno's and Czech Vysočina's punk scene.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.