Východiska: Label Dunno a nový polský underground

5. únor 2014

Polsko mělo už z historického hlediska různorodou a bohatou hudební scénu. A to zdaleka nemluvíme jen o polském jazzu. Tato téměř čtyřicetimilionová země má hned několik kulturních center, kde se konají festivaly a soustřeďují hudební scény. Kromě hlavního města je to také třeba přístavní Gdaňsk, historický Krakov, kde se každoročně koná populární festival Unsound. Funguje tady vícero labelů operujících na bázi DIY, jako například Bocian Records, Mik Musik! nebo Sangoplasmo, které jsme si v rubrice Východiska už představovali. Z Varšavy pochází nejnovější přírůstek polské undergroundové scény – label Dunno. Východiska vám přináší rozhovor s jeho spoluzakladatelem Filipem Lechem.

Jak vznikla značka Dunno?
Filip Lech: Dunno Recordings je nový label, který vznikl ve Varšavě. Založil jsem ho já spolu s producentem Lutto Lentem. Já pracuju jako hudební novinář a DJ a také působím v kolektivu Brutaž. Pořádáme techno akce ve Varšavě. Kromě toho dělám i sérii podcastů Densinghour. Lutto Lento je šéfem značky Sangoplasmo, což je docela známý polský kazetový label.

Ačkoliv je label Dunno nový, vydávají u něj etablovaná jména polské experimentální scény, jakými jsou např. Wilhelm Bras nebo Piotr Kurek, známý také z labelu Foxy Digitalis. Jaký je koncept značky a čím se odlišuje od ostatních?
Dunno znamená „nevím“, což víceméně vyjadřuje koncept našeho labelu. Chceme prezentovat elektronickou hudbu, hlavně její taneční odnože s neobvyklými elementy, třeba kytarami jako v projektu Heroiny, za kterým stojí Piotr Kurek, nebo neobvyklými samply. Právě jsme dokončili kazetový sampler s tracky od Wilhelma Brase, projektu Heroiny a našeho japonského kamaráda Takeshiho Kouzukiho. Plus je tam track od Dunno, ale o něm vám asi nic neřeknu, protože o něm nic nevím.

A jaké jsou vaše plány?
Máme dokončený materiál od Wilhelma Brase, který by měl vyjít na vinylu během nejbližších dvou měsíců. Poté chystáme dvanáctipalce od Heroiny a Kouzukiho. A co bude pak, to nevím.

ENG
Dunno Recordings and the new Polish underground

Poland has always had a varied and diverse music scene, even historically. Suffice to mention the Polish jazz scene. This country of more than 40 million, has several cultural hubs, where festivals and scenes are gathered. Aside from the capital, it is also the harbour city Gdansk, historical Krakow where the Unsound festival takes place, Poznan or Wroclaw. There are several labels operating on DIY principles here, such as Bocian Records, Mik Musik! or Sangoplasmo all of whom we have been presented in our radio show. The latest addition to this rich sonic topography is Dunno. Read an interview with co-founder Filip Lech.

Listen to the interview:

Can you introduce your imprint?
Filip Lech: Dunno Recordings is a brand new record label based in Warsaw, founded by me, Filip Lech and Lutto Lento. I am a music journalist and a DJ connected to the Brutaž techno collective in Warsaw and with Densinghour series of podcasts. Lutto Lento is the head of Sangoplasmo, a cassette label also from Poland.

In spite of the fact that Dunno is a new sprint, it features established names of Polish experimental electronics such as Wilhelm Bras or Piotr Kurek, renowned from the Foxy Digitalis imprint. What is the concept of this label and how does it differ from other labels?
Dunno means “do not know”, which in some ways summarizes the concept of our label. We want to present electronic music, especially dance music with some strange, queer elements, like guitar which appears in Heroiny, a new project by Piotr Kurek, or unusual samples. We´ve just made a cassette sampler with tracks by Wilhelm Bras, Heroiny and Takeshi Kouzuki, our friend from Japan and with track by Dunno. We do not know nothing about this tracks though.

And what are your future plans?
We received completed material by Wilhelm Bras, and it will be released on vinyl in the next two months. After that we will release twelve inch vinyls by Heroiny and Kouzuki. And after that, I dunno.

autoři: Lucia Udvardyová , Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.