Východiska: Laura Luna hľadá stratený čas

26. únor 2014

Laura Luna de Castillo je mexická multimediálna umelkyňa, ktorá žije v Prahe už vyše dvoch rokov. Pôvodne zameraná hlavne na vizuálnu tvorbu, začala sa takisto venovať produkcií hudby. Zvuk ako taký ju oslovil po intenzívnom zážitku, kedy jej nahrávky zvukov mesta pripomenuli dávno zabudnuté spomienky z detstva.

“Začalo to úkolem do školy. Nahrávala jsem zvuky města a chtěla jsem vědět, co se s nimi dá dělat. V době práce na úkolu jsem měla divný zážitek. Slyšela jsem zvuk, který ve mně vyvolal útržek vzpomínky. Byl to zapomenutý pocit z mého dětství. Bylo to pro mě opravdu intenzivní, protože mám ráda práci s pamětí a s tím, jak se pamět poškozuje nebo časem ztrácí. Zažila jsem, jak mě zvuk vzdálený na míle od mého rodiště, dokázal vzít zpátky.”

Laurin vzťah ku hudbe by sa dal opísať ako synestetický. Skladanie trackov a práca zo zvukom sa pre ňu stala prostriedkom s akým pristupuje ku svojím spomienkám a zabudnutým emóciam, ktoré sa jej objavujú vo forme flashbackov spúšťaných zdanlivo nesúvisiacími zvukmi, alebo samplami.

Laura svoju hudbu tvorí z lo-fi nahrávok cez iphone, mikro synťák monotron, gameboy a modifikovaný počítač Atari. Podobne ako československé duo Jack Jack používa aj no-input mixer. Laurinu hudbu bude môcť pražské publikum počuť naživo počas koncertu 12.3. v Café Neustadt. Na internete ju možno nájsť na jejím SoundCloudu.

03070286.jpeg

EN
Laura Luna de Castillo is a Mexican multimedia artist living in Prague for more then two years. Initially more focused on visual works, recently she also started producing music. She became enamored with working with sound after an intense experience, when listening to field-recordings of Prague brought back long-forgotten memories of her childhood.

“It started with an assignment from school. I was trying to record some sounds of the city and see what I could do with them. When I did this assignment I had this weird experience where I heard a sound and I had a memory. It was just a fragment of a memory. It was a feeling from my childhood that I thought I had forgotten. It was really intense for me because I love to work with memories, with how they get corrupt or forgotten when time passes by. I had this experience of a sound miles away from my house, that can take me back and I loved the possibility of working with sound and memory.”

Laura's approach to music could be easily described as synesthetic. Composing tracks and work with sound has became a tool of approach to her memories and lost emotions, that appear in the form of flashbacks triggered by seamingly unrelated sounds or samples.

Her music is created from lo-fi field-recordings done by an iPhone. She also utilizes the Korg Monotron synth, a gameboy or a moded Atari computer. Similar to the Czechoslovak duo Jack Jack Laura also uses a no-input mixer. Laura's music can be heard live during a show happening on March 12th in Cafe Neustadt. To discover it online browse her SoundCloud.

autoři: Lucia Udvardyová , Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.