Východiska: Lotyšský label Dirty Deal

30. září 2015

Dirty Deal Audio je lotyšský label a kolektív producentov tanečnej a beatovej elektroniky, ktorý vznikol pred štyroma rokmi. Rozprával som sa s jeho zakladateľom a jediným členom-nehudobníkom Kristapsom Puķītisom. Podľa jeho slov si Dirty Deal za štyri roky vybojoval dominantné postavenie na lotyšskej beatovej scéne.

Okrem vlastného vydávateľstva má aj nahrávacie štúdio v Rige, rozhlasovú reláciu a je spoluorganizátorom podujatia Baltic Trail, regionálnej DIY mutácie RBMA pre hudobníkov z baltických krajín.

Rozhlasový výstup Dirty Deal je vysielaný dvakrat mesačne na FM vlnách rížskeho študentského rádia NABA. Dirty Deal svoje štúdio poskytuje lokálnym hudobníkom. Podľa Kristapsa ním prechádza väčšina lokálnej hiphopovej produkcie. Ako label nemá Dirty Deal uchopiteľnú hudobnú identitu. Vydáva kompilácie súčasnej Lotyšskej tanečnej elektroniky, albumy a EPčka žánrovo siahajúce od inštrumentálneho hiphopu, cez juke, až po techno, alebo house. Viacmenej všetko, čo by mohlo spadať do kategórie global bass.

Na otázku ako Dirty Deal vyberá svoje releasy som sa nedočkal žiadnej odpovede – okrem tej, že vydávajú to čo sa im páči. Ak máte záujem o lotyšskú tanečnú elektroniku, Dirty Deal a informácie o ich projektoch nájdete na dirtydealaudio.lv.

03482229.jpeg

EN
Dirty Deal Audio is a Latvian label and collective of dance and beat-oriented electronic music producers. It was started in 2011 to push the scene and counter the feeling of isolation felt amongst the local electronic producers. I spoke to its founding member and the only non-musician in the collective Kristaps Puķītis. According to his words, in the last four years, Dirty Deal has become a central force on the Latvian electronic scene and inspired many young local producers. Apart from its label, Dirty Deal has also a small studio in Riga, a radio show and is a co-organizer of The Baltic Trail, a regional DIY mutation of RBMA for producers coming from Baltic countries.

Dirty Deal's radioshow in broadcast twice monthly on the FM waves of Riga's student radio NABA. The aforementioned studio is at disposal for affiliated musicians, and according to Kristaps, the majority of the local hip-hop scene has gone through it. As a label, however, Dirty Deal does not have any clear musical identity or policy. It releases compilations of Latvian dance elektronica, and its various records span the range between instrumental hiphop, juke, techno or house. My question about how the label chooses its releases was left unanswered – apart from the remark, that they release what they consider nice. To find out more about Latvian beat-oriented electronic scene and Dirty Deal Audio, hit their page dirtydealaudio.lv.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.