Východiska: Rozhlasová tvorba Lukáše Jiřičky

14. říjen 2015

Lukáš Jiřička je divadelný dramaturg, editor, prekladateľ a predovšetkým režisér rozhlasových hier. Rozhlasové diela Lukáša Jiřičku nabúrávajú konvenciu, podľa ktorej je text nadradený zvukovej zložke, väčšinou slúžiacej len ako ilustrácia, alebo pozadie. Jiřičkov prístup vychádza aj z iného premýšľania o dramatickosti textu.

“Proporce, zvuk / hudba / mluvené slovo, případně zpěv, mohou být úplně jiné a mohou být více v rovnováze. Nejdříve jsem vycházel z textu a do teď pracuji s texty. Ne s dramatickými texty. Ty mě vlastně vůbec nezajímají. Mám pocit, že mně i lidem, se kterými spolupracuji, vnucují nějakou situaci."

Jiřičkové rozhlasové práce sú vždy výsledkom úzkej spolupráce s českými, ale aj zahraničnými avantgardnými hudobníkmi. Vo výslednej kompozícií zastáva hudobná zložka dôležitejšiu pozíciu ako samotné slovo. Avšak aj napriek dôrazu na zvukovú povahu materiálu, sa Jiřičkové kompozície odrážajú od počiatočnej dramaturgickej práce s textom. Po procese “dramaturgického masakru”, ako prácu s textom Jiřička nazýva, nasleduje nahrávanie hercovho hlasu, v jeho rôznych výrazových polohách.

“Spolupráce s hudebníkem je zásadní od samého počátku. Není to tak, že bych dopředu připravil nějaký koncept, který bych mu předložil. Je to spíše o permanentním dialogu, který od začátku do konce vedeme a jako spoluautoři se vzájemně překvapujeme. Nikdy nejsem tvůrcem sám za sebe."

Lukáš Jiřička spolupracoval napríklad s poľským hráčom na analógové syntetizátory Robertom Piotrowiczom. Ich kompozícia Samoobrona, určená pre rozhlas, bola hraná aj v divadle vo Warszawe a jej posledná premena viedla ku jej vydaniu na vinile. Medzi Jiřičkové spolupráce z poslednej doby patrí aj kompozícia “Jak se dělá počasí”, o maliarovi Zdeňkovi Koškovi s experimentálnym filmárom Martinom Ježkom, ktorá má takisto svoju živú podobu.

Jiřičková posledná spolupráca – Rádio Handa Gote – vytvorené s divadelníkom a hudobníkom Tomášom Procházkom sa pohybuje na hranici medzi svojráznym zvukovým dokumentom, mystifikáciou a rozhlasovou kompozíciou. Točí sa okolo pražskej divadelnej skupiny Handa Gote ku príležitosti jej desiatého výročia. Práce Lukáša Jiřičku si môžte dohľadať a vypočuť napríklad na stránkach Radiocusticy Českého rozhlasu.

Čtěte také

EN

Lukáš Jiřička is a theatre dramaturg, editor, translator and a director of radio theatre. Jiřička's radio pieces disrupt the convention in which sound is subordinated to text and is merely an illustration or background. Jiřička's approach stems from his alternative thinking about the dramatic.

“The common proportions of sound / music / spoken word or singing, can be different, and can be more balanced. Now, as before, I was working with texts. But not with dramatic texts, which do not interest me at all. I feel as if they impose a situation on me and people I am working with.”

Jiřička's radio pieces are results of very intense collaborations with Czech and foreign avantgarde musicians. Many times the word plays a lesser role in the whole as the sonic part. But Jiřička's compositions are still based on an initial dramaturgical work with the text. After a process of “dramaturgical massacre” as Jiřička jokingly calls his style of work, he proceeds to work with the actors and their voices, as well as with the musician.

“Collaboration with the musician is very important from the very beginning. I do not work in that way that I have a concept prepared upfront that I introduce the musician to. It is more about an perpetual dialogue, that we lead from the beginning till the end and try to surprise each other as collaborators. I am never the sole creator.”

Lukáš Jiřička has worked with the Polish musician and analogue synthetizer afficionado Robert Piotrowicz. Their composition Samoobrona, initially done for the radio, was later performed live in a Warszawa theatre and its last transformation has turned it into a recording released on vinyl. Another one of Jiřička's recent works is the composition “Jak se dělá počasí” (How the weather is done), about the Czech painter Zdeňek Koška. The composition, that also has a live incarnation, was created with the Czech experimental filmmaker Martin Ježek.

02785608.jpeg

Lukáš Jiřička's last piece is called Radio Handa Gote. It was created in collaboration with the Czech theatre performer and musician Tomáš Procházka. As a radio piece it is part sound documentary, part mystification and radio composition. It revolves around the Prague-based experimental theatre troupe Handa Gote and its tenth anniversary.

Other works of Lukáš Jirička can be found on Czech Radio's Radiocustica project.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.