VÝCHODISKA: Technofeminizmus kolektívu A C I D W I T C H

27. prosinec 2016

Rok 2016 v hudbe nepatril mužom. Patril ženám, a tým, ktorí sami seba nedefinujú podľa stereotypnej genderovej binárnej identity. Médiami prebleskli vizuálizácie lineupov festivalov, na ktorých to bez mužského osadenstva zývalo prázdnotou, komentár Björk o tom, ako jej producentská práca na vlastných albumoch nikdy nie je uznaná, inšpiroval blog s fotkami žien producentiek v ich štúdiách.

Nová generácia DJiek a producentiek považuje aktivizmus za prirodzený a potrebný. Kolektívy, ako napr newyorský Discwoman, alebo pred nimi aj globálne združenie female:pressure, za toto bojujú v elektronickej hudbe. V Budapešti prednedávnom vzniklo feministické DJské združenie A C I D W I T C H. Na svojich akciách hrajú techno, acid a outsider elektroniku.

Za A C I D W I T C H stoja Alexandra Ivan alias Alexandr a Nikolett Kardos alias Yinna. „Na elektronickej scéne je veľmi málo žien, a nie je to tým, že by radšej sedeli doma a varili,“ hovorí Yinna. „Feministky sme z troch dôvodov: sme ženy, ktoré sa za seba postavia, keď je treba, na našich akciách nehráme sexistickú hudbu a snažíme sa objavovať a hrať tracky, za ktorými stoja ženy, resp nie muži.“ Ich myšlienky v praxi si môžete vypočuť v rámci pravidelnej relácie Outline, ktorú vysiela budapeštianske rádio Tilos.

A C I D W I T C H'S TECHNOFEMINISM

2016 in music has not belonged to men. It belonged to women and those who don't define themselves by stereotypical binary gender identity. There was the visualisation of festival lineups, which without all the men were almost empty, or Björk's comment about how her production work is rarely acknowledged, which inspired a blog with photos of female producers in their studios. A new generation of DJs and producers regards activism as natural and necessary. Collectives, such as New York-based Discwoman or female: pressure fight for this cause in electronic music. A new feminist DJ group called A C I D W I T C H – Alexandra Ivan aka Alexandr and Nikolett Kardos aka Yinna - has been trying to change the status quo in Budapest, with music ranging from techno, acid or outsider electronics.

“There are very few women in the electronic music scene, and they are not missing because they'd prefer cooking at home, but even though they feel like doing it and they are talented, there aren’t enough opportunities for them,” says Nikolett Kardos. “We have three reasons for being feminists: one is that we are women who stand up for each other, the second is that at our parties we make sure we don’t play sexist music, and we try to discover and play lots of female and non-male made music.” You can listen to Yinna's mixes on her Tilos Radio show called Outline.

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.