Východočeské vzpomínání malých nenasytů ve Špíně s kapelou Bumbrle|Johnmouth

13. prosinec 2019

Hned na začátek je potřeba vyjasnit zásadní věc – Bumbrle se oficiálně jmenuje Bumbrle|Johnmouth. Minimálně v podobě, v jaké navštívili Špínu – tedy kytarista Tomáš a bubeník Martin. Ti se potkali ve svém předešlém emohardcorovém projektu Bezbolestná, historie však sahá až do Hradce Králové ke kapelám jako La Prospérité (a taky k hraní fotbalu).

Bumbrle, jeden z nejtajemnějších názvů na české hudební scéně, má podobně vzpomínkový původ jako vše spojené s fungováním kapely. V době, kdy se kapela Bezbolestná, ve které Tomáš i Martin působili dříve, odebrala k zimnímu spánku, začal Tomáš dávat dohromady obrysy svého projektu. A pojmenoval ho příjmením svého dědy z jižních Čech. Když se k němu přidal Martin, doplnilo se Johnmouth a v této podobě teď kluci nejen koncertují, ale i vydali v létě kazetu pod hlavičkou pardubického labelu Stoned To Death. 

Vzpomínky na východní Čechy zarezonovaly celou Špínou, ať už se jednalo o emohardcorové La Prospérité, nebo o propojení s fotografem Petrem Hlaváčkem, který spolu s Kateřinou Miturovou stojí za podobou jejich debutové kazety. A není to všechno, Tomáš s Martinem prozradili, že v koncertní sestavě by měl začít působit i Jan Kašpar, kterého můžete znát z projektů Obelisk Of Light nebo Sítê. Honza Kašpar stojí totiž za zvukovou podobou Bumbrle|Johnmouth. Všechno, co se okolo kapely děje, je postaveno na přátelství.

Jak se hudební odkaz Hradce Králové obtiskl v tvorbě kapely Bumbrle? Co přesně znamená slovo bumbrlíček? Proč zpívají v angličtině s občasnými českými sentencemi? Jak se odráží Tomášova redakční práce v psaní textů? A o čem se v Bumbrle zpívá? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem a Martinem!

Playlist:

BUMBRLE – When I Feel I Love You I Could Die (2019, Stoned To Death)
BEZBOLESTNÁ – Na Tuhle Bolest Nejsou Žádný Prášky (2014, Stoned To Death)
LA PROSPÉRITÉ – Beast Inside (2008, Pure Heart Records)
BUMBRLE – Linger On Your Grey Green Blue Eyes (2019, Stoned To Death)
HÜSKER DÜ – Chartered Trips (1984, SST)
JOHNNY CASH – God’s Gonna Cut You Down (2006, American Recordings)
BUMBRLE – Here We Are (2019, Stoned To Death)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.