Vyhrál/a jsem soutěž. Získal/a jsem cenu.

8. prosinec 2013

Dominik Lang, Boris Carloff i SharkaSs vědí, jaké to je, když se ocitnou na stupínku nejvyšším. Mluvit o tom budou v nedělní Čajovně. Odpovědí i na otázky, jak vítězství v uměleckých (a jiných soutěžích) otevřelo či může otevřít cestu mladým muzikantům, výtvarníkům a literátům, co od získání ceny očekávají, co pro ně znamená a jakou prestiž tím získávají u odborné i laické veřejnosti.

Tentokrát ve studiu přivítáme hosty, na jejichž kontě je různý počet ocenění v různých oborech a žánrech a kteří mají zkušenosti s různými typy soutěží a cen. Bude je spojovat jejich postoj k oceněním v oblasti umění? Do studia nedělní Čajovny dorazí:

Boris Carloff

02738629.jpeg

Debutové sólové album The Escapist hudebníka, skladatele, producenta a zpěváka Borise Carloffa (občanským jménem Milan Havrda) je žánrově velkorysá nahrávka s prvky moderního popu, elektroniky, soulu i orchestrální hudby. Loni za ni získal ocenění kritiků Apollo za nejlepší desku roku 2012 a čtyři nominace na ceny Anděl, z nichž dvě Carloff taky proměnil (Klip roku a Nejlepší album v žánru elektronická hudba). Další ocenění a nominace v hudebních cenách získal už dříve za zvuk a produkci.

Dominik Lang

03006966.jpeg

Letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal třiatřicetiletý Dominik Lang, který se ve finále nejprestižnější české výtvarné ceny ocitl potřetí. Podle poroty patří k nejzajímavějším umělcům v České republice, ale i na mezinárodní scéně už řadu let. Před dvěma lety uspěl například ve výběrovém řízení pro Bienále současného umění v Benátkách, kde jeho instalace sklidila velký ohlas. V posledním roce se zásadně prezentoval v galeriích ve Vídni a v Římě. Dominik je absolvent ateliéru Jiřího Příhody na pražské AVU a od roku 2012 jedním ze dvou vedoucích ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Pro jeho tvorbu je typická práce s daným galerijním prostorem, kterému propůjčuje podobu uměleckého díla. I na letošní výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Finále 2013 ve Veletržním paláci si Lang „pohrál“ jak se samotným prostorem galerie, tak i s vnímáním návštěvníka. Při tvorbě své instalace Východ Západ v pátém patře Veletržního paláce nepoužil žádný nový materiál, ale naopak jej ubíral ze stávající výstavní paneláže, do níž vyřezal dva kruhové otvory. V nich vychází a zapadá slunce, které zvenku proniká do galerie. Pozorný návštěvník si všimne i velké koule volně putující v přízemí galerie, která může evokovat slunce.

SharkaSs

SharkaSs (občanským jménem Šárka Geroldová) je studentka gymnázia, pochází z Prahy a širší veřejnosti je známá především jako semifinalistka soutěže Česko Slovensko má talent 2012. Od 13 let se věnuje hiphopové muzice, píše texty a je nejlepší českou freestylovou rapperkou, dvakrát vyhrála největší freestyle-rappovou soutěž Battle night. Úspěšně se zúčastňuje rovněž literárních soutěží, kde se umísťuje na prvních příčkách. V roce 2009 vydala první mixtape Komix Životem a 9. prosince 2013 jí vychází první sólové EP Umělec.

..a ještě pozvánka na závěr:

Významu udělování hudebních cen věnujeme vysílání Čajovny na Nový rok. Již nyní vás tedy zveme k poslechu svátečního čajovnického El Dua 1. ledna 2014 od 19 hodin, v němž se za hudebním rokem 2013 budou ohlížet a o udělování hudebních cen budou mluvit Pavel Kučera (organizátor Cen české hudební kritiky Apollo) a Viktor Palák (člen Rady ceny Vinyla).

Nedělní Čajovnu připravila a uvádí Iva Jonášová.

ČRo Vltava, 8. prosince od 19 hodin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.