Výlet za hudebním vzděláváním na Czech Music Crossroads

19. květen 2017

I letos bude festivalu Colours of Ostrava předcházet showcaseový festival Czech Music Crossroads, zaměřený na world music, folk a jazz. Jeho vzdělávací program je letos otevřen hudebníkům napříč žánry.

Festival a konference Czech Music Crossroads se již několik let snaží propojit hudebníky s hudebními profesionály a zpřístupnit tak českým kapelám zahraniční hudební scény, které jsou mnohdy bez těch správných osobních kontaktů nedostupné. V rámci showcaseové části vyberou odborníci i letos jednu kapelu, která si následující rok zahraje na Colours of Ostrava i v zahraničí u partnerů festivalu. Mezi nominovanými, kteří na Czech Music Crossroads vystoupí, jsou kapely nejen z Čech, ale i Polska, Slovenska a Maďarska.

Denní program zahrnuje konferenci složenou zejména z kratších příspěvků zahraničních odborníků v oblasti world music a jazzu. Tématy budou například hudba a politika, kulturní podnikání, vývoj balkánské a romské hudby nebo hudební žurnalistika. Paralelně budou v areálu ostravských Dolních Vítkovic probíhat také přednášky a workshopy, které byly letos připravovány s ohledem na hudebníky všech žánrů se zájmem rozvíjet svou kariéru. 17. a 18. července se všichni přihlášení setkají se zahraničními i domácími odborníky na hudební produkci, nahrávání, organizování festivalů a přípravu na ně nebo používání nových hudebních technologií i nástrojů PR a propagace.


Kapacita workshopů a přednášek bude omezená, přihlaste se tedy včas na webu Czech Music Crossroads. Vstupné na dva dny bude 500 Kč a účastníci budou moci využít také zlevněného ubytování za 300 Kč na noc.

Jak na velká nahrávací studia poradí zkušení producenti a majitelé studií Tomáš Neuwirth a Milan Cimfe. Nové hudební technologie (včetně softwaru Ableton Live a kontroleru Push) a jejich využití při koncertování představí Kreaton (Martin Tvrdý a Mary C). O možnostech grantové podpory při výjezdech do zahraničí popovídají zástupkyně kanceláře Kreativní Evropy i ředitel nově zavedené kanceláře na podporu hudebního exportu Czech Music Office, Márton Náray. O mediální strategii pro hudebníky promluví manažerka a hudební publicistka Anna Mašátová a zástupci zahraničních festivalů WOMEX, Rudolstadt nebo Red Sea Jazz poradí, jak se dostat a připravit na festivaly i showcasey.

Pokud byste si nebyli jistí svými jazykovými znalostmi, Czech Music Crossroads zajišťuje dokonce i tlumočení a vzhledem k přátelské atmosféře celé akce, organizátorů i pozvaných odborníků je příjemnou a užitečnou zkušeností také tzv. speed dating, tedy možnost krátké osobní konzultace s přednášejícími.

Czech Music Crossroads
autor: Mary C
Spustit audio