Výletní tip Ester Nagyové: I malé pohoří toho spoustu nabízí. Projděte si Železné hory

19. červen 2020
Tip

Každý pátek vám přinášíme Výletní tip Radia Wave. Tentokrát si jej připravila cestovatelka Ester Nagyová alias I like tofu, podle níž byste se měli podívat do krajiny, která ještě pamatuje keltské osídlení. Řeč je o Železných horách. Výlet začíná nedaleko Chrudimi ve Slatiňanech, kam se dostanete pohodlně vlakem. Tam najděte řeku Chrudimku a vydejte se proti jejímu proudu.

Po pár kilometrech dorazíte do přírodní rezervace a trampské osady Strádovské peklo. Kaňon říčky vás pak malebným lesem dovede až k vašemu cíli, kterým je keltská naučná stezka. Tou se dostanete ke keltskému oppidu v Českých Lhoticích, k volně přístupné rozhledně Boika a dalším místům spojeným s Kelty. Asi nejzajímavějším je archeopark Země Keltů v Nasavrkách. Po 18 kilometrech na cestě se můžete zchladit v nedalekém lomu s průzračnou vodou. Nezapomeňte též navštívit v Česku ojedinělý sad jedlých kaštanů. Jistě se pak přesvědčíte o tom, že i v těch nejmenších českých horách zkrátka najdete spoustu fascinujících míst.

Poslechněte si celý Výletní tip Ester Nagyové a dozvíte se, kam se ještě můžete v Železných horách podívat.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.