Výletní tip Ester Nagyové: Vyrazte do sopečného Českého středohoří a vezměte si plátěnky na ovoce

18. říjen 2019
Tip

Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravila cestovatelka Ester Nagyová alias I like tofu, která vás zve na jednodenní podzimní výlet do Českého středohoří. Začněte ho v Třebenicích, které jsou domovem českého temně rudého granátu. Odtud se vydejte na vrch Boreč. Na cestu nahoru si s sebou vezměte plátěnky, je totiž lemována sady, které jsou plné starých ovocných odrůd. Můžete si nasbírat hrušky, jablka, vlašské ořechy, ale i lískové ořechy.

Pak se dejte naučnou stezkou až na vrch Lovoš, který vám nabídne mnoho krásných výhledů na tamní sopečnou krajinu. Uvidíte odtud nejvyšší horu Českého středohoří Milešovku, zříceninu hradu Hazmburk i nejslavnější českou horu Říp. Poté sestupte do vinařské obce Malé Žernoseky, kde určitě okoštujte tamní odrůdy bílého vína. Výlet zakončete v Litochovicích nad Labem, kde zastavuje vlak, jímž se pohodlně dostanete brzy domů.

Poslechněte si celý Výletní tip Ester Nagyové a dozvíte se, jaké vinařství doporučuje.

Poté sestupte do vinařské obce Malé Žernoseky, kde určitě okoštujte tamní odrůdy bílého vína
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.