Výletní tip Ladislava Zibury: Poznejte zadumané Jeseníky. Je tam krásná příroda i Vinzenz Priessnitz

27. listopad 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura, který má rád, jak se během roku mění příroda. A zná místa, kam je dobré se vydat i za nedobrého počasí. Ideální krajinou pro podzimní a zimní výlet jsou Jeseníky. Díky své poloze patří mezi nejodlehlejší oblasti Česka, a právě proto si zachovávají svůj půvab. Jsou to sice nádherné hory, ale není tam tolik turistů, což v dnešní době přijde vhod.

Můžete se tam vydat za příběhy čarodějnických procesů nebo za tamním lázeňstvím, které založil Vinzenz Priessnitz. Nebo se můžete podívat do nádherných smíšených lesů, které jsou zvláště teď velmi kouzelné. Do Jeseníků se samozřejmě jezdí hlavně za přírodou, ale kdyby vás zajímala i města, tak se určitě podívejte do Šumperku a Jeseníku. Šumperk je plný krásných vilek a je tam i výborná kavárna Pikola. V Jeseníku nevynechejte zmíněné Priessnitzovy lázně. Město má navíc zadumaný „jesenický půvab“.

Poslechněte si celý výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se více zajímavostí o Jeseníkách.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.