Výletní tip Ladislava Zibury: Relikviář svatého Maura je jedna z nejpozoruhodnějších věcí v Česku

16. září 2022
Tip

Tento týden pro vás výletní doporučení vybral cestovatel a dobrodruh Ladislav Zibura. Radí vyrazit na zámek v Bečově nad Teplou, kde si můžete prohlédnout relikviář svatého Maura. Historická památka se na našem území ztratila během druhé světové války a o její poloze nikdo 40 let nevěděl. Až v roce 1984 o ní začal americký obchodník Danny Douglas jednat s tehdejším československým velvyslancem ve Vídni.

Po vedení státu požadoval povolení relikviář hledat. Při jeho nalezení chtěl vyplatit velkou finanční odměnu a relikviář si odvést s sebou. Následoval rok marného pátrání. Úředníci neustále odkládali podpis Douglasovy smlouvy. A nakonec se místním kriminalistům podařilo relikviář objevit dříve než jemu. Kompletní příběh o hledání relikviáře svatého Maura zpracovala stanice Český rozhlas Dvojka v rámci seriálu Historie českého zločinu.

Co je to vlastně relikviář? Poslechněte si celý výletní tip Ladislava Zibury.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.