Výletní tip Ladislava Zibury: Tajemný hrad na Kokořínsku. Vydejte se za Houskou, kde straší

24. červenec 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura a ocení ho hlavně ti, co mají rádi záhady i trochu magičnosti. Obojí zažijete na hradě Houska na Kokořínsku – prý je tam schovaný vstup do pekla. Nikdo neví, proč stojí tam, kde stojí, protože tam není dobrá obranná pozice. I proto se spekuluje právě o tom, že je tam vstup do podsvětí.

Z této legendy rád vychází přátelský kastelán pan Konopásek, který ji zmiňuje při svých prohlídkách. Z hradu je úchvatný výhled do okolí. Uvnitř však nečekejte mnoho původního vybavení, za minulého režimu tam mělo vzniknout rekreační zařízení a nábytek zmizel. I díky tomu tam ale najdete mnoho kuriozit.

Když už budete na Kokořínsku, vydejte se za tamějšími přírodními krásami, koupáním i výbornými hostinci. A pokud máte chuť na velké dobrodružství, přespěte u Housky. V noci na něm údajně straší. Tak třeba něco uvidíte.

Poslechněte si celý výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se, co dalšího je na Housce zvláštní.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.