Výletní tip Ladislava Zibury: Vydejte se do Jáchymova a poznejte krutý příběh těžby uranu

28. květen 2021
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura. Podle něj byste se měli vydat do Jáchymova. V mnoha ohledech zajímavé místo, které je dnes poněkud zapomenuto, bylo v 16. století druhé největší město v Českém království. Tehdy tam totiž vrcholila těžba stříbra na tamějších ohromných ložiscích. Stříbro později vystřídal uran a právě historie těžby uranu je jednou z věcí, kvůli níž stojí za to se do Jáchymova podívat.

Zpřístupněná štola dolu Svornost připomíná příběh 30 tisíc politických vězňů, kteří prošli tamními pracovními tábory – tzv. jáchymovským peklem. Uvidíte tam také rudou Věž smrti, kde se drtila uranová ruda, což byla nejhorší práce v táboře. Mnoho lidí, kteří v ní pracovali, zemřelo na následky ozáření.

Těžba uranu pro Sovětský svaz vedla k devastaci regionu, podlomení zdraví desítek tisíc lidí a ekonomické ztrátě. Dnes však Jáchymov není jenom město s pohnutou historií, jsou v něm i lázně s nádhernými budovami a příjemnou atmosférou.

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se více o historii Jáchymova.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.