Výletní tip Ladislava Zibury: Vydejte se za vycpanými psy na hrad Bítov. Mají jich tam padesát

13. srpen 2021
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil dobrodruh Ladislav Zibura. Sezóna otevřených hradů a zámků je v plném proudu a jedním z těch, kam byste se měli podívat, je určitě hrad Bítov na jihu Moravy. Za pozornost stojí nejen proto, že tam žil Georg (Jiří) Haas mladší, dědic porcelánového impéria. Mladý Haas se ale příliš nevěnoval podnikání, více ho zajímala zvířata. Hrad proto přebudoval na největší soukromou zoo v celém Československu.

Po Bítově se za jeho „panování“ proháněly stovky psů, měl tam několik koní, poníka i mravenečníka, a dokonce lvici, s níž ráno snídával. Příběh Haase, který byl velkým bouřlivákem, však skončil neslavně. Po druhé světové válce mu totiž, ačkoli byl proti nacistům a zastával se Židů, hrozil odsun. Než aby se musel rozloučit s milovanými zvířaty a svým zámkem, raději spáchal sebevraždu.

Více o jeho životě se dozvíte ze zajímavé prohlídky hradu. Haas se mimochodem nechtěl rozloučit se svými psy ani jejich po smrti, a proto si je nechával vycpávat. Na Bítově jich tak můžete vidět pět desítek, což je údajně největší sbírka vycpaných psů na světě.

Hrad Bítov

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se více o hradu Bítov.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.