Výletní tip Ladislava Zibury: Vypravte se na jižní Moravu a navštivte zámek Lednice

11. únor 2022
Tip

Cestovatel Ladislav Zibura tento týden přináší tip na výletní okruh po jižní Moravě. Chladné dny se pomalu začínají prodlužovat, a tak můžete začít plánovat návštěvu míst, kde si vychutnáte blížící se jarní slunce. Jedna ze zastávek na výpravě do Jihomoravského kraje by měla patřit Státnímu zámku Lednice. Novogotický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu a řadí se mezi chráněné památky UNESCO.

Pokud na výlet na jih republiky vyrazíte až v jarních měsících, zastavte se v obci Ratíškovice. Zde si můžete vyzkoušet jízdu šlapací drezínou po dnes už nefunkční vlakové trati.

Svou cestu zakončete ve městě Veselí nad Moravou se sklenicí lokálního vína nebo šálkem kávy v jednom z místních podniků. Posedět lze i v tamním zámeckém parku s výhledem na řeku Moravu.

Jaká zajímavost se pojí s jízdou na drezínách v obci Ratíškovice? Poslechněte si celý Tip Ladislava Zibury.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.