Výletní tip Ladislava Zibury: Za parními stroji jedině do Žamberka! Je tam muzeum plné funkčních kusů

25. září 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tento týden připravil dobrodruh Ladislav Zibura. Zve vás do muzea parních strojů v Žamberku, kde jsou desítky funkčních kousků. Zřídila si ho skupina nadšenců, kteří posbírali exponáty z celého světa. Některé z nich jsou velké jako lokomotiva. K nim se vám navíc dostane velice zapáleného výkladu.

Díky tomu, že jsou všechny funkční, se můžete na vlastní oči přesvědčit o tom, jak to vypadalo třeba v textilní továrně v 19. století. Uvidíte v provozu všechny řemeny a pochopíte, jak se tehdy vyrábělo oblečení.

Je to nezapomenutelný zážitek a také svědectví o tom, kolik toho lidé dokážou vybudovat, když se pro něco opravdu nadchnou. Muzeum parních strojů v Žamberku je tak jedním z nejlepších muzeí v Česku, která Zibura navštívil, a může vám ho s čistým svědomím doporučit.

Poslechněte si celý Výletní tip Ladislava Zibury a dozvíte se další důvody, proč se vydat za parními stroji.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.