Výletní tip Pavla Sladkého: Zažijte pravoslavnou exotiku v kostele na pražském Albertově

11. říjen 2019
Tip

Tento týden připravil výletní tip pro Radio Wave moderátor cestovatelského pořadu Casablanca Pavel Sladký, jehož tipy vedou většinou někam do přírody za klidem a tichem, tentokrát by ale rád doporučil kostel Zvěstování Panny Marie Na trávníčku v Praze na Albertově. Proč zrovna ten? Můžete se tam totiž podívat na kus pravoslavné východní exotiky. Pokud tam tedy dorazíte, uvidíte kostel plný pravoslavných věřících.

Stahují se tam navíc i žebráci, kteří doufají, že dostanou almužnu. Kostel je nacpaný, voní kadidlem a samozřejmě i pravoslavná liturgie je odlišná od katolické či protestantské, kterou možná znáte z českých chrámů. V kostele se shromažďuje ukrajinská i ruská komunita v Česku, a jestliže jim věnujete i jenom čtvrt hodiny pozornosti, osloví vás atmosférou, kterou při mši vytváří. Tak se vmiste mezi věřící, podle Sladkého se mezi nimi budete cítit vítáni. Když se navíc podíváte na kostel samotný a porovnáte ho s ostatními stavbami v ulici, zjistíte zajímavou věc.

Poslechněte si celý výletní tip Pavla Sladkého a dozvíte se, proč se zaměřit na věž kostela.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.