Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Vydejte se do bezejmenného města. Uhádnete ho z indicií?

30. srpen 2019
Tip

Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková, která by vás ráda pozvala do malého města ve východních Čechách, ale neprozradí vám jeho jméno, to budete muset uhádnout či zjistit z následujících indicií. Ono město podle Viktorky na své malé poměry vyniká netradičně kladným vztahem k umění, zejména k tomu výtvarnému a k architektuře.

Navíc má bohatou historii: Kromě renesančního zámku, který je na seznamu UNESCO, zcela určitě neujde vaší pozornosti taktéž renesanční dům U Rytířů s nádhernou kamennou fasádou. Nedaleko od domu je Váchalova ulička, již absolventi místní restaurátorské školy vyzdobili sgrafity, které jsou replikami dřevorytů Josefa Váchala z jeho nejslavnější knihy Krvavý román. Koho baví současná architektura, tomu by se mohlo zalíbit koupání v místním krytém bazénu od ateliéru Architekti DRNH nebo modlitebna se skleněným křížem na střeše od Zdeňka Fránka. Už víte, jaké město má Viktorka na mysli?

Poslechněte si celý Výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se, kde jsou další Váchalova díla.

Ulička Josefa Váchala v Litomyšli (stěna domu je vyzdobena sgrafity na motivy Váchalova Krvavého románu)
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.