Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Vydejte se za Ježíškem, který šlehá blesky. Čeká uvnitř baziliky na Hostýně

22. březen 2019
Tip

Výletní tip tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková, která vás vybízí k návštěvě poutní hory Svatý Hostýn. Svou cestu můžete začít stejně jako Viktorka ve Zlíně, z něhož se večer vydejte ke zřícenině hradu Lukov. Tam rozbijte tábor a přečkejte noc. Ráno vyrazte směrem na Hostýn, kam byste měli dorazit za zhruba pět a půl hodiny. Výstup si můžete zpestřit křížovou cestou od architekta Dušana Jurkoviče, který ji navrhl ve stylu valašských lidových staveb.

Nahoře na vás čeká patnáctimetrová rozhledna a hlavně pozdně barokní bazilika Nanebevzetí Panny Marie. V ní se nachází působivé vyobrazení madony s malým Ježíšem, který šlehá blesky. K obrazu se váže pověst, podle níž se na Hostýně schovali místní obyvatelé před Tatary, které odehnala až bouře, již na vojáky seslala Panna Marie. Cesta z Prahy do Zlína trvá vlakem přibližně tři a půl hodiny, autem dvě hodiny a padesát minut. Z Brna se na start výletu dostanete vlakem za dvě hodiny, autem o hodinu dříve. 

Poslechněte si celý výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se, jaká exotická zvířata slyšela cestou na Lukov. Viktorka Hlaváčková bude jedním z hostů horského Audioportu Radia Wave a Rádia_FM vysílaného z Ještědu. Nalaďte si unikátní vysílání ve středu 27. března od 14:00.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka