Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Vyrazte do Havířova za sorelou a kvalitními plastikami

17. leden 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková. Její tip vás zavede až do Slezska, kde najdete nejmladší město v Česku. Jeho název vzešel ze soutěže, kam lidé poslali více než dva tisíce návrhů, mezi nimiž se objevily názvy jako Čestprácov, Slezský Donbas, Stokomínů či Kombajnov, nakonec ale zvítězil Havířov.

Urbanismus městského centra je unikát, vystavělo se totiž ve stylu socialistického realismu a od 90. let je památkově chráněno. Ve městě je navíc mnoho zajímavých plastik ze 70. a 80. let. Mnoho z nich je banálních, ale je mezi nimi řada kvalitních děl od talentovaných autorů. Na náměstí Republiky najdete kromě zajímavé architektury i krásné stromořadí a dobré podniky, kde si můžete odpočinout. Co se týče cesty, Viktorka vám doporučuje vyrazit do města vlakem, havířovské nádraží za to rozhodně stojí.

Poslechněte si celý výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se, čím je unikátní tamní nádraží.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.