Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Za vodopády nemusíte na Island, i v Česku jich je hodně

7. červen 2019
Tip

V rubrice Tip každý pátek přinášíme doporučení na víkendový výlet nejen po Česku. Výletní tip pro Radio Wave tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková, která vás zve na putování po vodopádech. Tvrdí, že jimi byla po návratu z Islandu přesycená, ale když si je jednou vyhledávala na internetu, zjistila, že jich Češi mají snad i víc než Islanďané.

Asi proto, že se jako vodopád označují i tenké proudy vody padající třeba jen z metrové výšky. Když si je tedy vyhledáte na online mapách, nabídne se vám mnoho příležitostí k procházce.

Malebný vodopádek s tůňkou je například v Kodských kaskádách v Českém krasu u malé osady Koda. Modrá turistická trasa vás pak zavede do Tetína, kde narazíte na vodopád vysoký deset metrů. Není ale přírodního původu, vznikl při těžbě vápence. Poblíž je i zřícenina hradu Tetín, z níž je hezký výhled na řeku Berounku. Ze zříceniny je možné dojít až do Berouna, odkud to není daleko ke Stradonickým vodopádům, které vynikají zajímavým cihlovým zabarvením. Výlet za vodopády začněte ve vesnici Srbsko, které leží nedaleko Kodských kaskád. Vlakem z Prahy tam budete za tři čtvrtě hodiny, autem za 40 minut. Vlak z Brna jede tři a půl hodiny, auto téměř dvě a půl hodiny.

Poslechněte si celý Výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se, která další místa navštívit.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.