Vypadni z mýho pokoje, hraju Minecraft. Deset let hranatých memů

10. červen 2019
Fenomem

Minecraft je nejprodávanější počítačová hra všech dob a minulý měsíc oslavila desáté narozeniny. To je dobrá příležitost si připomenout dekádu memů, které populární hra zrodila. A nebylo jich rozhodně málo.

Když Minecraft před deseti lety vypustil svoji „alfa“ verzi, spousta gamerů se usmívala nad pixelovou grafikou, která vypadala jako z dob prehistorie počítačových her. Jenže tato osobitá „bloková“ estetika měla svůj účel – pomáhala hratelnosti a Minecraft také vydělila ze zástupu podobných stavěcích her.

Ikonický vzhled Minecraftu dokonce inspiroval k revivalu pixelového umění na počátku naší dekády. Už tehdy začaly vznikat parodie na popové videoklipy, záběr po záběru pečlivě rekonstruované v kostičkovaném světě. Často měly i nový text, který se vázal na Minecraft a jeho hráče. Mistrem v tomto oboru je americký youtuber Jordan Maron alias CaptainSparklez, kterého proslavila třeba vtipná píseň Minecraft Style, kostičkovaná parodie na virál Gangnam Style. Jeho vtipné klipy sbírají milionová zhlédnutí.

Před dvěma lety se svého vrcholu popularity dožil memový vtípek You Died, který s notnou dávkou cynismu a černého humoru využívá závěrečnou obrazovku survival módu Minecraftu. Informuje uživatele, že jeho postavička právě umřela. Krátká videosekvence začíná obvykle nějakou ambientní hudbou ze soundtracku hry a nějakou idylickou scénkou, v jedné se třeba prochází rodina po pláži. Všechno ale musí skončit nějakou nečekanou nehodou, po níž naskočí zmíněná závěrečná obrazovka s informací You Died!

V jiném oblíbeném memu posledních let křičí kluk, kterého někdo s kamerou vyrušil při hraní: „Vypadni z mýho pokoje, hraju Minecraft!“ Jeho hláška se stala námětem spousty remixů a slouží i jako videoemoji, které lidi používají, když je někdo vyrušuje od činnosti, kterou mají rádi. Zatím nejnovějším velkým memem z Minecraftu jsou pak pixelové portréty vytvořené z kostiček přímo v blokovém světě. K jejich namalování, nebo spíše vykutání, je potřeba velká trpělivost a často na nich spolupracují celé komunity uživatelů.

Minecraft se stal nejúspěšnější počítačovou hrou hlavně díky tomu, že podporuje kreativitu hráčů a dává jim obrovskou svobodu v tom, co ve hře dělat. Užít si ji můžete na spoustu způsobů, od budování a těžení až po survival mód, kdy vám jde o krk. Její základní zákonitosti navíc pochopíte během několika minut. V kreativitě má vlastně Minecraft mnoho společného se světem memů, s nímž se často potkává.

Žádný div, že memová komunita poslala oblíbené hře k desátým narozeninám blahopřání. A jak jinak než v podobě memů. Jeden vtipný třeba srovnává design kostiček před deseti lety a dnes. Samozřejmě, že se v něm nic nezměnilo. Minecraft je pořád stejný a takový ho máme rádi.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, proč fanoušci počítačových her milují Minecraft a co má populární hra společného s memovou kulturou.

autor: Karel Veselý
Spustit audio