Vypustil se strašák a celé Brno chtělo Za Lužánky přijít, říká dokumentarista Tomáš Hlaváček

7. prosinec 2018
Tribuna

Nový díl Tribuny tentokrát zavítal na legendární brněnský stadion Za Lužánkami. Průvodcem byl režisér Tomáš Hlaváček, který prozradil jaké strasti a slasti zažívali fanoušci renovující tuto ruinu v jeho snímku Stadion. Mimo jiné nastínil, jaká síla hnala stovky dobrovolníků k záchraně fotbalového svatostánku a jak temná budoucnost nyní tento brněnský klenot čeká. Pozadu ale nezůstalo ani kontroverzní předávání Zlatého míče první fotbalistce či byznys s novými týmy v NHL.

„Od začátku jsem propadl velkému optimismu,“ tvrdí Tomáš Hlaváček o iniciativě brněnských fotbalových fanoušků, kteří v roce 2015 začali svépomocí renovovat stadion Za Lužánkami. „Mobilizace byla ohromná, byly tam stovky a stovky nadšenců,“ vysvětluje, proč věřil, že akce nadšenců bude dotažena do zdárného konce. Letní rozlučka Petra Švancary se nakonec nejen uskutečnila, ale podle neoficiálních počtů na ni dorazilo přes třicet tisíc diváků.

„Vztah k tomu sportu je ohromný a to místo má význam,“ popisuje Hlaváček rozpadající se genius loci. Svoboda a pach moči se zase vybaví Vojtovi Ondráčkovi, když vzpomíná na své fanouškovské mládí. „Brno je město paradoxů,“ potvrzuje Hlaváček. „Lidi, co se na tom podíleli, žili opravdu ve starém fotbalovém světě. A myslím, že dnešní fotbalový svět ani moc neakceptují,“ analyzuje Hlaváček sociologické pozadí celé akce. „Možná ale proto, že ten moderní fotbal do Brna moc nedorazil,“ smutně konstatuje.

Film sleduje kromě fanouškovské euforie i zklamání a naštvání desítek lidí s koupenými lístky, kteří se na Švancarovu rozlučku nedostali. Hlaváček demytizuje některá obvinění, ale připouští, že se jednalo i o selhání organizátorů. Režiséra opouští optimismus ohledně budoucnosti fotbalového svatostánku. „Věřil jsem, že ta vlna byla natolik velká, že se starý stadion zbourá a postaví nový,“ říká. „Pod tím zdánlivě velkým betonovým kolosem jsou velké pukliny a praskliny,“ tvrdí. Jenže nová politická situace na brněnské radnici i touha po zisku pochybných developerů znamenají, že Brno dál bude pokračovat na stadionu na Srbské. „Přitom v roce 2001 to bylo všechno zdánlivě provizorní, a vše bylo posunuto na neurčito,“ tvrdí Hlaváček.

Proč se dokumentární Tomáš Hlaváček rozhodl natočit časosběrný film o fanouškovské renovaci brněnské fotbalové ruiny Za Lužánkami? Proč je Brno město paradoxů a jak se místní politika podepisuje na zdejším fotbale? Nejen dokumentárnímu filmu Stadion Tomáše Hlaváčka se věnuje nový díl sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.