Vypusťte příšery! TikTok baví nový efekt, se kterým se dá nekonečně hrát

16. listopad 2020
Fenomem

TikTok je místo, kde se tancuje, lipsyncuje nebo třeba srandovně špulí rty. Teď se tady ale dá zastavit čas nebo změnit rychlost jeho plynutí. Tedy alespoň v záznamu. Umožňuje to nový efekt Time Warp Scan, s jehož pomocí mohou uživatelé podrobovat svůj obličej nebo tělo různým deformacím, více či méně bizarním. TikTok tak během posledních týdnů zaplavila videa, na nichž lidé vypadají jako postavy z hororových filmů Tima Burtona, opilci nebo mají krk jako žirafa.

Time Warp Scan je dostupný od poloviny října a vylepšuje možnosti starší verze, se kterou si uživatelé TikToku hráli vloni na jaře a v létě. Ta s pomocí krátkého zpoždění záběru dokázala osobu namapovanou programem zvláštně rozvlnit. A do toho hrál sedmdesátkový funkový song Come and Get Your Love od skupiny Redbone.

Počet vlnovkových triků byl omezený a tiktokové kutily to začas přestalo bavit. Vylepšení v podobě efektu Time Warp Scan nejspíše zaujme na delší dobu. Aspoň to tak vypadá.

Důležitou inovací je modrá čára, která běží směrem, kterým chceme, a určuje plynutí času – co se ale děje pod ní, mohou uživatelé ovlivňovat – třeba tím, že budou rychleji pohybovat nějakou věcí a ona se zmnoží. Ať už je to krk, nos, nebo třeba auto.

Lidé na TikToku takto vytváří zatím hlavně deformace svých tváří  přidávají si vystouplé kosti, díky nimž vypadají jako postavy z hororových filmů (tomu se říká Tim Burton efekt), nebo si prodlužují tvář pod očima, aby vypadali jako opilí (neboli drunk effect), či zvětšují krk (efektem giraffe).

Oblíbené je ale také vzít tužku a pohybovat s ní tak, aby vytvořila kouř nebo se vznášela ve vzduchu. Můžete také vytvořit scénku, v níž vaše postava v zrcadle dělá něco úplně jiného než vy. Každý trik má pak svoji písničku – nejpopulárnější je asi momentálně Wake Up In The Sky od Gucci Manea a Bruna Marse.

Je důležité říct, že všechny tyto postupy vymysleli sami uživatelé TikToku, a je dost pravděpodobné, že právě teď vymysleli další, které se pak budou šířit sítí s hashtagem timewarpchallenge. Videa s ním mají mimochodem v polovině listopadu už přes 10 miliard zhlédnutí.

Je ale zároveň potřeba říct, že to zdaleka nejzábavnější, co z této tiktokové výzvy zatím vzešlo, nejsou dokonale provedené triky, ale naopak různé bizarní chyby a s nimi spojené deformace. Možná teenagery na TikToku už přestaly bavit dokonalé obličeje influencerů a chtěli teď zkusit něco nového. Pokud máte odvahu, rozhodně Time Warp Effect vyzkoušejte a sdílejte svoje tiktokové příšery.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, co teď baví teenagery na TikToku. Jak se stalo, že nový tiktokový efekt umožňující zastavit čas pobláznil celou síť, a které variace jsou nejpopulárnější? Věděli o nich tvůrci Time Warp Scanu? A proč jim k tomu hraje Gucci Mane?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.