Vysajte jedy! MARINA, IDK, ILOVEMAKONNEN a Easy Life tahají kostlivce ze skříní a střílí ostrýma

21. duben 2021
Topinky

Každý občas potřebuje k silnému statementu nějakou tu oporu. K americkému rapperovi s britskými kořeny IDK se tiskne Offset, velšská písničkářka s řeckými kořeny MARINA opírá svůj aktivismus o popkulturní milníky a domácí producent Aid Kid si maže konkurenci na chleba s pomocí hlasu virtuální pop hvězdy NIVVY. Purge the Poison!

IDK – Shoot My Shot ft. Offset
Credits: Jason Mills, Kiari Kendrell Cephus, Luca Mauti
Label: Clue No Clue / Warner
Album: USEE4YOURSELF

V Londýně narozený, ale v americkém Marylandu usazený osmadvacetiletý rapper IDK (aka Ignorantly Delivering Knowledge) nás vytrvale teasuje na vydání své druhé desky USEE4YOURSELF, která naváže na jeho úspěšný debut Is He Real? z roku 2019. Minulý měsíc svoje fans potěšil novým trackem Just Like Martin, pár dní nazad flexil svůj falzet v orchestrálním coveru Pharellovy skladby Frontin’ a teď přichází s masivním singlem Shoot My Shot.

V tracku plném popkulturních referencí, který produkoval T-Minus, hostuje rapper Offset ze slavného tria Migos a my vám ho doporučujeme poslouchat při morbidní hlasitosti. Ke skladbě, v níž oba protagonisté rapují o úskalích moderní lásky, natočil sám IDK vizuálně nápaditý videoklip plný stimulujícího twerkování.

MARINA – Purge the Poison
Credits: Marina Diamandis, Jennifer Decilveo
Label: Atlantic
Album: Ancient Dreams in a Modern Land

Nové album zpěvačky a písničkářky Mariny – která sice před časem poztrácela své Diamonds, ale o to víc našla sama sebe – ponese titul Ancient Dreams in a Modern Land. Řecko-velšská pop star ji ohlašuje svým prvním singlem roku 2021, chytlavou kytarovou hymnou Purge the Poison, v níž zpívá o výzvách při ochraně naší planety a souběžně odkazuje na historické popkulturní momenty včetně hololebé Britney Spears a hnutí #MeToo. Deska, která pravděpodobně ještě více prohloubí myšlenku, že pandemie je především příležitostí změnit naše „jedovaté“ způsoby, vyjde 11. června.

Hey Violet – Problems

Credits: Andre Davidson, Casey Moreta, Jason Reeves, Michelle Buzz, Nia Lovelis, Rena Lovelis, Sean Davidson
Label: Ultraviolet
Album: Problems single

Americká elektropopová skupina Hey Violet existuje už od konce předminulé dekády, poslední roky se ale sbírala z vyhození jednoho člena obviněného ze sexuálního obtěžování. Teď Hey Violet působí jako trio a chystají po čtyřech letech nové album. To vyjde postupně a v podobě tria EPček, z nichž to první nazvané Problems je nachystané na konec dubna. Titulní skladba je banger pro klubové parkety, který vypráví o tom, že někdy se vyplatí dělat chyby. 

ILOVEMAKONNEN – My Parade
Credits: Makonnen Sheran, Lewis Hughes, Nicholas Audino, Patrick O’Halloran, Peter Lalich, Te Whiti Warbrick
Label: Timeless Magic & Cor Tan Records
Album: My Parade

Když se Makonnenova tracku Tuesday v roce 2014 chopil Drake a udělal z něj megahit, předpovídala se atlantskému rapperovi velká budoucnost. Jeho vzestup ke slávě se ale nakonec nekonal: ILOVEMAKONNEN sice celkem pravidelně vydával mixtapy, žádný z nich ale neudělal díru do světa. S plnohodnotnou debutovou deskou přichází Makonnen až teď a místo původního trapového soundu se na ní pouští do popu. Příkladem je třeba singl My Parade, ve kterém hraje velkou roli akustická kytara.

Islands – Set the Fairlight
Credits: Nicholas Thorburn, Evan Gordon, Geordie Gordon, Adam Halferty, Christopher Coady
Label: Royal Mountain Records
Album: Islomania

Kapela Islands patřila v první dekádě společně s Arcade Fire nebo Wolf Parade k největším jménům kanadského indie rocku, v posledních letech ale jejich sláva trochu opadla. Islands k tomu ostatně sami přispěli – jejich poslední deska vyšla v roce 2016. Na album Should I Remain Here At Sea? skupina v čele s Nickem Thorburnem naváže deskou Islomania, ze které teď zveřejnila druhý singl. Skladba Set the Fairlight opět velmi svižně ukazuje, jak by mohl znít svěží a lehkonohý indierockový hit.

Litany – Playlist ft. Oscar Scheller
Credits: Beth Cornell, Oscar Scheller
Label: self-released
Album: Playlist single

Altpopová písničkářka, producentka a yorkshirská rodačka Litany mezi své hudební vlivy řadí Devonté Hynese aka Blood Orange nebo Metronomy a Robyn, což taneční potenciál, na který jsme u jejích skladeb zvyklí, pouze podtrhuje. Na nejnovějším singlu Playlist spojila síly se svým oblíbencem Oscarem Schellerem, který už stihl spolupracovat s tak zvučnými jmény jako Charli XCX, Rina Sawayama nebo Lily Allen – všechny tři můžete ostatně dobře znát z našeho playlistu.

Vysluněnou bedroom-popovou novinku s chytlavými melodiemi doplňuje videoklip režiséra Donnyho Johnsona, sledující odděleně příběh obou zúčastněných, dokud se spolu nesetkají na dětském hřišti.

Easy Life – Skeletons
Credits: Murray Matravers, Oliver Cassidy, Sam Hewitt, Lewis Berry, Jordan Birtles, Rob Milton
Label: Island Records
Album: Life’s a Beach

Žánrově rozkročenou pětici Easy Life z anglického Leicesteru můžete pravidelně slýchat v našem playlistu, a zatímco tuzemští fanoušci netrpělivě očekávají jejich koncert v pražské MeetFactory (přeložený na začátek příštího roku), pětice odpremiérovala nový singl Skeletons svým prvním vystoupením v americké televizi v rámci talk show Jimmyho Kimmela.

Funkem nasáklá R&B novinka Skeletons je další ochutnávkou z připravované debutové desky Life’s a Beach, která vyjde 4. června u tematicky nazvaného labelu Island Records. Podle frontmana Murraye Matraverse si skladba pohrává s myšlenkou trochu tajemné a potenciálně děsivé minulosti. „Každý si nese své břemeno a každý má kostlivce,“ vysvětluje.

Aid Kid – The Easiest ft. NIVVA
Credits: Ondřej Mikula, NIVVA
Label: Addict Sound
Album: Collection

Ondra Mikula alias Aid Kid pomáhal poslední roky s nahrávkami leckomu, od Lenky Dusilové přes Kittchena až po Viah, svoje soukromé počiny ale poslední dobou trochu zanedbával. Aktuální album Collection je teprve jeho druhou řadovou deskou – spolupracoval na ní se spřátelenými hudebníky, jako jsou Isama Zing, Oliver Torr nebo NIVVA. Právě hlas virtuální pop hvězdy NIVVY je slyšet v úvodním atmosférickém tracku kolekce nazvaném The Easiest.

Které litanie v nás budí chuť pohnout zadkem? Bude se dnes ve studiu střílet? Je Filip stále ještě v posteli? A pustí Aleše v týdnu alespoň na pískoviště? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.