Vysíláme z ložnic a natáčíme pod dekou. Radio Wave nabízí během pandemie hlubší kontexty i oddech

30. březen 2020

Ani Radiu Wave se nevyhnuly změny související s pandemií koronaviru. Ve vysílání přibylo pět nových formátů, které reagují na aktuální situaci. Vzniklo několik domácích nahrávacích studií. Do budovy Českého rozhlasu dochází jen nejužší jádro zaměstnanců nezbytné pro zachování životních funkcí vysílání, zbytek redakce pracuje z domova. Radio Wave nabízí ve složitých časech povzbuzení, kontextový obsah i možnost zaposlouchat se do témat, která s pandemií nesouvisí.

Koncem druhého březnového týdne už bylo celkem jasné, že Česko čekají razantní omezení, která mají zabránit šíření nákazy nového typu koronaviru. Každý den přicházela čerstvá nařízení na opatření, která během pár dnů prakticky úplně proměnila chod výroby a vysílání nejen v redakci Radia Wave, ale v celém Českém rozhlase. Vysílání z proskleného studia na Vinohradech se naštěstí podařilo udržet, v sousední místnosti režie vzniklo dočasné předtáčecí studio. „Studio teď voní asi třemi různými druhy dezinfekce. Mám svůj vlastní kryt na mikrofon zvaný vindšuc, který po každém vysílání sundávám a beru si ho domů v takové sterilní kapsičce. Tam ho vydezinfikuju a další den si ho zase přinesu,“ popisuje Hana Řičicová delikátní hygienické rituály, které nově provází moderaci.

Hudební dramaturg Jakub Kaifosz naopak zůstává doma. Playlisty sestavuje na dálku a pořady, jako třeba hitparádu neobjevených Startér, předtáčí vedle postele. „Tohle studio mám hodně rád, přes noc také dubluje, jako moje ložnice. Má bohužel trošku ozvěnu, ale lepší než drátem do oka,“ nechává nás Kuba trochu nahlédnout do života na home officu, kde se pracovní a osobní prostor zvláštně slévá.

Čtěte také

Právě na pocity, myšlenky a zážitky z dlouhého pobývání doma, jak to většina z nás momentálně prožívá, a také na triky, jak se s touhle situací vypořádat, je zaměřená nová rubrika Samotka. Kdokoli má chuť se podělit o svou zkušenost, může nahrát krátkou minutovou výpověď a my ji pak pustíme do vysílání s komentářem psychoterapeuta Honzy Vojtka. Živá hudba ze studia Radio Wave Studio Session zmutovala v Karanténa Session, kterou streamujeme live na konci každého týdne. Zuzana Fuksová s námi sdílí svůj deník z karantény a dva největší rváči s nudou Ivana Veselková a Aleš Stuchlý se rozhodli, že budou každý den otravovat provařené hosty krátkým rozhovorem po telefonu a potažmo i vás v éteru pod krycími jmény Brambora s vejcem.

Čtěte také

Stanice však nechce podporovat posluchače během nouzového stavu pouze třaskavým humorem. „Na Radiu Wave se v posledních dvou týdnech snažíme pružně reagovat na aktuální situaci. Jdeme spíš zábavnějším a kontextovějším stylem. Vedle ad hoc obsahů je důležitá skladba vysílání. Snažíme se kontextové koronavirové příspěvky ředit obsahem, který jde úplně mimo tohle téma,“ nastiňuje strategii vysílání vedoucí programu Bára Šichanová.

Napište nám, co se vám na současné podobě vysílání líbí nebo co vám schází, a zůstaňte v dobré duševní i fyzické kondici. Tým Radia Wave tímto zároveň vyjadřuje úctu a podporu těm, kteří bojují s pandemií ve zdravotnických zařízeních, v sociálních službách, a reportérům v terénu.

Jak se moderuje v rouškách? Co nového vzniklo na Radiu Wave během koronavirové krize? A jak se nahrává pod peřinou? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.