Výstava E3 2019 se diverzifikuje, ale ukazuje méně zajímavých her

21. červen 2019

Největší hráčský svátek roku je za námi: E3 2019 přinesla jako obvykle velkolepou show se spoustou trailerů, oznámení i hollywoodských hvězd. Z hlediska hratelných ukázek byl ale letošní ročník z mnoha důvodů slabší. Jak se losangeleská výstava v uplynulých letech proměnila a jestli má v dnešní době smysl, o tom si v Questu povídáme s naším staničním kolegou a herním publicistou Lukášem Grygarem.

Když se řekne E3, většina hráčů si vybaví především konference herních firem, které samotné výstavě předchází. Vývojáři na pódiu prezentují projekty, s nimiž trávili uplynulý rok, snaží se zaujmout publikum a urvat si místečko na slunci zrovna pro sebe. I ve studiu se prakticky jednomyslně shodujeme, že letošním vítězem se stal Microsoft. Kupodivu ne kvůli oznámení nové generace Xboxu, kterou zejména zámořská hráčská obec očekává, ale díky Cyberpunku 2077. Dubnové datum vydání totiž na pódium přišel za potlesku vestoje prozradit samotný miláček internetu Keanu Reeves. Herec, kterého proslavila nejen trilogie Matrix, se po svém výstupu okamžitě stal hrdinou mnoha memů a další tiskové konference už neměly nejmenší šanci tenhle dechberoucí moment nějak přebít.

Samotná prezentace hry za zavřenými dveřmi už ale tak bombastická nebyla. Šárku zklamal hlavně soubojový systém, Lukášovi vadí přehnané použití kyberpunkových klišé. Velké naděje vkládá naproti tomu do Watch Dogs Legion, které podle všeho skutečně naplní slib, že budete moct hrát za libovolného obyvatele futuristického Londýna. Dalším z příjemných překvapení z E3 jsou Psychonauts 2, dlouho připravovaný crowdfundingový projekt studia Double Fine. Oproti spoustě jiných rozpracovaných, polorozbitých projektů, které se v Los Angeles ukazovaly za zavřenými dveřmi, totiž působí prakticky jako hotová hra. I přes herně slabší ročník, bržděný především stále ještě nenastoupenou novou generací konzolí, ale E3 zůstává významnou událostí pro hráče po celém světě. Minimálně do Los Angeles zvládá přilákat velmi různorodou skupinu fanynek a fanoušků všech věků, vyznání i národností.

Jakou roli hraje Keanu Reeves v Cyberpunku 2077? Jaké nezávislé tituly získaly na výstavišti naši pozornost? A není E3 v současné době zbytečná? Poslechněte si nejnovější Quest a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.