Výstava East Side Story: Nic jako LGBT, gueer nebo gay umění neexistuje

18. srpen 2014

Výstava East Side Story je podle kurátora Michala Novotného plná stereotypů a klišé. Svědčí o tom i její název odkazující k nepovedenému gay muzikálu nebo nejasné poloze Prahy vůči bývalému západu, jak se můžeme dočíst v textu k výstavě vzniklé v rámci Prague Pride 2014 v Karlín Studios.

„Většina výstavy je složena z videoprací, samozřejmě kvůli rozpočtu, který je mizivý. My nemáme na to, abychom mohli transportovat materiální věci od tak slavných umělců, kteří jsou tady zastoupeni. Zároveň je to i koncept výstavy, která se dotýká určitých stereotypů. Já si myslím, že takovým hlavním stereotypem, se kterým se každý setkává, je určitý filmový žánr. Filmový pohyblivý obraz stereotypy asi nejlépe vyjadřuje, je to nejčastější příležitost, kdy se s nimi setkáváme,“ vysvětluje jeden z kurátorů Michal Novotný.

Vyjadřuje se také v tom smyslu, že neexistuje LGBT, gueer, gay, lesbické nebo homosexuální umění, alespoň pokud pro takový druh vyjadřování sami nevytvoříme definici a škatulku. Jsou to ale právě tato společenská i osobní témata, která většina videí na výstavě zkoumá, popisuje nebo inscenuje. Na stěnách Karlín Studios se setkávají videa dokumentární i symbolická a stylizovaná.
Na pomezí reportáže a inscenace se nachází dvojprojekce East Side Story Igora Grubice (HR), kde vedle záznamu ze srbské Gay Pride Parade vidíme tanečníky zpětně fyzicky reagovat na situace z policií potlačovaného průvodu. Zackary Drucker (US) režíruje dvě transsexuální herečky, které deklamují velmi osobní dialog na pozadí jasně inscenovaných scén, ty ale možná vychází z osobní zkušenosti konkrétního páru. Míru manipulace a inscenace není vždy potřeba odhalovat, jako například ve videu Sebastian, které rekonstruuje umučení polského vojáka. Stylizované a estetizované snímky vytvořili zástupci české umělecké scény Mark Ther a Eugenio Percossi.

„Já si myslím, že je důležité dělat výstavy tak, aby mohly být kdekoli jinde. To znamená nesoustředit se na pohled z Prahy, ale na obecně světovou scénu. Češi jsou tu zastoupeni velmi minoritně, Mark Ther a Eugenio Percossi, který ještě nemá občanku, ale žije tady dvacet let,“ doplňuje Michal Novotný a dostáváme se do spodního patra výstavy, kde naši pozornost i kroky vede dřevěné molo, tentokrát je expozice rozšířena i do sklepních prostor. Výstavu můžete navštívit až do 7. září spolu se souběžnou výstavou Maxe Dvořáka v Galerii K4 v zadní části Karlín Studios.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.