Výstava končí, kabelka začíná. Jak se šije ze starých reklam a z krejčovské pozůstalosti?

12. prosinec 2019

Ze starého a nechtěného vytvořit nový, stylový a praktický design. To je trend, který se z končící dekády určitě přenese i do 20. let. V Modeschau představujeme dvě upcyklované novinky od českých designérek: tašky a kabelky LT Rudolf z poutačů na výstavy Galerie Rudolfinum a kolekci módy a doplňků RE-VELVET z pozůstalosti prvorepublikové krejčové.

Tašky z reklamních plachet už možná znáte v souvislosti se švýcarskou značkou Freitag. Ta už v 90. letech přišla s batohy z plachet z kamionů a dnes se prodává po celém světě. Nový český projekt LT Rudolf posouvá tenhle nápad novým směrem. Jde o limitované kolekce tašek z reklamních bannerů k výstavám v Galerii Rudolfinum, které navrhuje designérka Lucia Jamrichová (Luciela Taschen). Kdo s nápadem na upcyklaci reklam na výstavy přišel a jak se z bannerů šije? Jaké udržitelné postupy se zkušené designérce doplňků osvědčily v praxi? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Ve studiu jsme přivítali také dvě absolventky UMPRUM, Lenku Vackovou a Barboru Procházkovou. Poslechněte si, jak se k nim dostaly krabice plné látek a nedošitých modelů a jak z nich šily kolekci RE-VELVET, která se před pár dny premiérově představila na výstavě v Bruselu.

Playlist:

Rosalía – Pienso en tu mirá
Lara Sarkissian – Tell me where do the butterflies live
Ariel Zetina – I miss the sea
Advance Base – Christmas in nightmare city
Lafawndah – Daddy
Mechatok – All my time
LIM – Game Over

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.