Výstava Pokoje změnila kampus v pražské Hybernské v jehličnatý les i obchod s polévkami

14. listopad 2017

Pošlapat haldu starých rohlíků a housek, zahrát si počítačovou hru nebo se občerstvit z nápojového automatu, který vám robotickým hlasem povypráví vtip. Tak strávily páteční večer stovky lidí, kteří se rozhodli navštívit vernisáž výstavy Pokoje. Studenti uměleckých škol zaplnili místnosti v Hybernské podle jediného zadání. Klíčovými slovy byly „pokoj – místnost“.

Návštěvníci teď můžou nahlédnout do pokoje vytapetovaného obaly od čínských polévek, v sousedních místnostech potkat performující umělce, pochodující v diagonálách, nebo si zameditovat v pokoji plném jehličí. Ve třech patrech městského paláce v Hybernské se představilo celkem 65 ateliérů. Studenti vysokých uměleckých škol z celé České republiky ukázali, na čem zrovna pracují a jaká je jejich schopnost se vypořádat s určeným prostorem. 

Do přehlídky současného umění se zapojila třeba i Katedra teorie z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. „První impuls byl, že ve škole nemáme ateliér k tvorbě, nemáme svůj pokoj, tak si řekneme o jeden pokoj na Pokojích. Nakonec jsme vymýšleli, jaké téma z různých možností teorie vybrat, a vyhrálo kurátorství, protože Pokoje probíhají zcela bez teoretiků a bez kurátorů. V našem pokoji si může návštěvník vytvořit svoji vlastní výstavu. Jmenujeme se Výstava DIY (Do It Yourself), takže tady máme krabice plné uměleckých děl studentů UMPRUM a AVU a každý si může přitlouct hřebíčky a pověsit si, kam chce, co chce,“ vysvětlují Kristýna Péčová a Pavlína Rousková.

Další z pokojů vyplnili ambientem studenti Ateliéru environment z brněnské Fakulty výtvarných umění. Svůj prostor uspořádali jako otevřenou platformu, takže kdokoliv z návštěvníků může přijít a zahrát si buď na některý z elektronických nástrojů, na xylofon, nebo si stáhnout aplikaci a vytvářet zvuky přímo z telefonu.

Výstavu tvorby studentů uměleckých vysokých škol Pokoje můžete navštívit do 19. listopadu v centru Prahy v kampusu Hybernská. Poslechněte si audio záznam z Pokojů, ve kterém se dozvíte, k čemu výstava inspirovala návštěvníky, a uslyšíte improvizovaný ambientní koncert.

autor: Hana Kuncová
Spustit audio